Sadržaj kursa
Word za početnike
Sadržaj lekcije

U ovoj lekciji ću vam pokazati nekoliko načina na koje možete postali svoj dokument. Za početak ću kliknuti na Office dugme i pokrenuti komandu Open. U folderu sa primerima se nalazi i fajl pod nazivom Newsletter18c, pa ću ga selektovati i kliknuti na dugme Open.

Pošto se na ekranu pojavio traženi sadržaj, mogu ponovo da kliknem na Office dugme i iz menija izaberem opciju Send. Sa desne strane će biti prikazane dve opcije – E-mail i Internet Fax. Ukoliko želite da svoj dokument pošaljete elektronskom poštom, kliknite na prvu opciju. Word će tada automatski pokrenuti tzv. Default Mail Client tj. program koji ste izabrali za ovu namenu. Kod mene je u pitanju Microsoft Outlook a velika je verovatnoća da će i kod vas biti isti slučaj. Osim što je pokrenuo odgovarajući program, Word vam je olakšao posao i automatski popunio neka polja. To se ne odnosi samo da činjenicu da se kursor već nalazi u polju koje je predviđeno za adresu primaoca pa je možete odmah uneti, nego je naziv fajla iskorišćen za naslov poruke a tu je i tzv. Attachment tj. dokument koji je “prikačen” uz poruku. Na kraju mi preostaje samo da unesem adresu primaoca i eventualno dodam još par reči i objasnim šta sam želeo da postignem ovom porukom. Za slanje je potrebno još samo kliknuti na dugme Send. Ja to ovom prilikom neću uraditi, nego ću jednostavno zatvoriti ovaj okvir i otkazati snimanje dokumenta.

Sledeća stvar koju želim da vam pokažem je slanje faksova. Za to je potrebno da opet otvorite Office meni, izaberete opciju Send i kliknite na komandu Internet Fax. Ukoliko je ovo vaš prvi susret sa ovom funkcijom, na ekranu će se pojaviti upozorenje da se za slanje Internet Fax-ova morate prvo registrovati na nekom od sajtova koji nude ovakvu uslugu. Neki od njih su potpuno besplatni mada većina zahteva uplatu simbolične članarine. Ako zaista želite da koristite ovu vrstu usluge, kliknite na dugme OK i pratite instrukcije koje će se pojaviti na ekranu. Ja ću izborom dugmeta Cancel prekinuti ovu funkciju i vratiti se na dokument.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button