Sadržaj kursa
Word za početnike
Sadržaj lekcije

Ako želite da određene podatke prikažete na pregledan način, najbolje je da ih smestite u tabelu. U ovoj lekciji ću vam pokazati kako se kreiraju ovakvi sadržaji. Pri tome ćete savladati i druge veštine, kao što su upotreba formula, crtanje grafikona i oblikovanje same tabele. Ipak, za početak je najvažnije da naučite kako se kreira potpuno nova tabela i to od samog početka. Da bi nam bilo lakše, ja sam već pripremio odgovarajući primer pa ću ga zato otvoriti. Ako se komanda Open nalazi na vašoj Quick Access paleti, jednostavno kliknite na odgovarajuću ikonu. U suprotnom, upotrebite Office meni i iz njega pokrenite ovu komandu. Fajl koji tražim se nalazi u folderu Lesson10 i nosi naziv Shopping_List3. Kao što vidite, u njemu već postoji jedna slika i nešto teksta, ali još uvek nema tabele. Za nju sam predvideo dovoljno prostora ovde na sredini lista. Pošto nameravam da napravim podsetnik za kupovinu biće mi dovoljne tri kolone – za naziv artikla, količinu i cenu. Visina tabele će zavisiti od ukupnog broja artikala koje budem ubacio. Pošto znamo šta nam treba, vreme je da pređemo na posao.

Novu tabelu možete kreirati na nekoliko načina. Prvi podrazumeva ubacivanje tabele pri čemu možete odmah odrediti broj kolona i redova. Pored toga, postoji mogućnost da iskoristite funkciju Quick Table ili da je jednostavno sami nacrtate. Ja ću za početak kliknuti na opciju Insert i odmah preći na komandu Table. Ako kliknem na ovu ikonu, na ekranu će se pojaviti neka vrsta menija koji u stvari služi za određivanje strukture buduće tabele. Drugim rečima, ako želite da vaša tabela ima određeni broj redova i kolona jednostavno obeležite odgovarajući broj polja i pratite šta se događa na vašem dokumentu. Ja ću se odlučiti za varijantu 3×3, tj. obeležiti ukupno 9 polja i pritisnuti levi taster miša. Istog trenutka će se na dokumentu pojaviti nova tabela. Kao što vidite, ona je zauzela čitavu širinu lista, od leve do desne margine i ima tri jednake kolone. Pored toga, možete primetiti da je Word automatski aktivirao opciju Design i na traci prikazao opcije koje služe za rad sa tabelama. Ako obratite pažnju na lenjir u vrhu ekrana, primetićete da na njemu sada postoje podele koje odgovaraju pojedinim kolonama dok su sa strane prikazani segmenti koji predstavljaju redove. U ovom trenutku se neću detaljnije baviti njima, jer želim da vam prvo pokažem i ostale metode za kreiranje tabele.

Ukoliko ne želite da vaša tabela bude ovako jednobrazna, najbolje bi bilo da je sami nacrtate. Pre nego što vam pokažem kako se to radi, ja ću kliknuti na dugme Undo i poništiti prethodnu operaciju. Za crtanje tabele treba prvo kliknuti na opciju Insert, pokrenuti funkciju Table i iz menija izabrati opciju Draw Table. Nakon toga će izgled kursora biti promenjen u olovku što znači da možete početi sa crtanjem. Ja ću za početak nacrtati jednu veliku ćeliju i pri tome voditi računa da ne pređem na deo koji zauzimaju margine. Pošto sam na ovaj način nacrtao spoljnu ivicu tabele, mogu da pređem na crtanje vertikalnih linija i time definišem veličinu pojedinih kolona. Na kraju mi još preostaje da nacrtam horizontalnu podelu i odredim broj redova. Na ovaj način sam dobio tabelu koja mnogo više odgovara stvarnim potrebama pa ću zato pritisnuti taster Esc i kursor vratiti u normalni oblik. Kao što vidite, Word je ponovo aktivirao sve potrebne alatke pa mi neće biti teško da dovršim oblikovanje tabele.

Pre nego što dovršim ovu lekciju, želim da vam pokažem još jednu zanimljivu osobinu koja rad sa tabela čini još lakšim. Naime, u prvom polju treba da stoji reč Quantity ali na prvi pogled izgleda da za to nema dovoljno prostora. Da bi rešio ovaj problem, Word će automatski povećati širinu kolone, što znači da ne morate brinuti o ovakvim situacijama. Za prelazak u sledeću ćeliju pritisnite taster Tab i nastavite sa unosom teksta. Isto važi i za treću kolonu koja je rezervisana za cene. Na ovaj način možete lako da se krećete kroz tabelu i unosite sve potrebne sadržaje. Ja ću iskoristiti ovu priliku da popunim sva polja i dovršim svoju Shopping listu.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button