Sadržaj kursa
Word za početnike
Sadržaj lekcije

Pre nego što vam pokažem kako se koriste gradivni blokovi (Building Blocks), neophodno je da vam objasnim o čemu se zapravo radi. Ako malo uprostimo stvar, gradivni blokovi predstavljaju sadržaj koji možete koristiti kad god vam to odgovara. Pri tome možete kombinovati tekst, grafiku ili bilo koji drugi element. Dovoljno je da ga postavite u odgovarajuću galeriju pa će vam uvek biti pri ruci. Evo kako se to radi.

Za početak ću pokrenuti komandu Open i iz foldera sa primerima za 12. lekciju izabrati fajl pod nazivom Posting1. U pitanju je tekst koji ste već imali prilike da vidite, pa se na tome neću posebno zadržavati. U stvari, mene zanimaju samo ova poslednja tri pasusa, jer se radi o tipskom tekstu koji mi može dobro posluži u nekoj drugoj situaciji. Da bih od njega napravio gradivni blok, potrebno je prvo da izvršim selekciju i kliknem na opciju Insert. Na ekranu će se tada pojaviti odeljak u kome se nalazi dugme pod nazivom Quick Parts. Sada mogu da kliknem na njega i iz menija izaberem opciju Save Selection to Quick Part Gallery. U okviru koji sledi možete odrediti dodatne parametre a ja ću se zadovoljiti onim što je već ponuđeno. Ipak, iskoristiću ovu priliku da u polje Description unesem kratak opis da bi mi kasnije bilo lakše. Pošto želim da ovaj podatak postane deo standardnog šablona, kliknuću na opciju Save in i izabrati opciju Normal. Na kraju, treba još samo odrediti kako će se ovaj tekst ponašati pri unosu. Obzirom da se radi o nezavisnom segmentu, najviše mi odgovara prva opcija – Insert Content Only. Čim kliknem na dugme OK, izabrani sadržaj će postati jedan od gradivnih blokova što znači da mogu odmah i da ga iskoristim.

Za to mi je potreban novi dokument, pa ću ponovo pokrenuti komandu Open i otvoriti fajl pod nazivom Posting2. Ovaj tekst je skoro dovršen i jedino što nedostaje je sadržaj koji treba da stoji na samom kraju. Ovo je idealna prilika da upotrebim blok koji sam upravo kreirao. Zato ću prvo kliknuti na opciju Insert i izabrati opciju Quick parts. Na vrhu menija će se odmah pojaviti naziv bloka – Qualified candidates, a ispod njega i Preview koji bi trebalo da vam pomogne pri izboru. Pošto je ovo za sada jedini blok koji sam kreirao, neće mi biti teško da ga izaberem i kompletiram novi dokument.

Osim blokova koje ste sami kreirali, na raspolaganju su vam i mnogi drugi unapred pripremljeni elementi. Njima možete pristupiti ako iz Quick Parts menija izaberete opciju Building Blocks Organizer. U okviru koji sledi su svi elementi svrstani u jedinstvenu listu, mada ih možete razlikovati po imenu (Name), grupi kojoj pripada (Gallery) i kategoriji (Category). Pošto sam ja novi blok dodao u Quick Parts grupu, spustiću se nešto niže i pronaći stavku Qualified candidates. Ukoliko vam neki od ovih blokova više nije potreban, jednostavno ga selektujte i kliknite na dugme Delete. Funkciju Edit Properties ću vam objasniti u sledećoj lekciji a za dugme Insert sigurno već znate čemu služi.

Lista gradivnih blokova je zaista raznovrsna. Pored tekstualnih sadržaja, na raspolaganju su vam i drugi elementi poput vodenog žiga (Watermark). Drugim rečima, ako želite da svoj dokument označite kao poverljiv, izaberite stavku Confidential i kliknite na dugme Insert.  Word će automatski ubaciti odgovarajući blok i postaviti ga ispod teksta.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
RSD
EUR
Call Now Button