Sadržaj kursa
Word za početnike
Sadržaj lekcije

Ako želite da vaš dokument postane vizuelno atraktivniji, najbolje bi bilo da ga upotpunite nekom ilustracijom. To može biti neki crtež, fotografija ili običan grafikon. U svakom slučaju, kombinacija teksta i slike može mnogo da pomogne da čitav dokument bude daleko privlačniji za čitaoca. U ovoj lekciji ću vam prvo pokazati kako se koriste tzv. Clip Art ilustracije, a zatim ću upotrebiti nekoliko digitalnih fotografija i ubaciti ih u dokument. Pored toga, videćete kako se menjaju ovi sadržaji i kako ih možete prilagoditi svojim potrebama.

Za početak ću otvoriti jedan od primera. Pokrenuću komandu Open, preći na folder za 17. lekciju i otvoriti fajl pod nazivom Newsletter17a. Ovaj tekst je već formatiran, tako da zauzima dve kolone a tu je i pozadina koja treba da dočara papir u boji. Kao što vidite, ovde ima dovoljno prostora za neku ilustraciju, pa ću zato postaviti kursor ispod naslova i odmah kliknuti na opciju Insert. Na paleti će se pojaviti odeljak Illustration u kome se nalaze skoro sve komande koje su nam potrebne. Pošto imam nameru da iskoristim neke od postojećih ilustracija, kliknuću na ikonu Clip Art. U tom trenutku će se sa desne strane ekrana pojaviti novi panel sa opcijama koji bi trebalo da vam olakšaju potragu. Prema trenutno aktivnim opcijama, Word će pretražiti sve raspoložive kolekcije bez obzira na tip fajlova koji se u njima nalazi. Pošto mi je potrebno nešto u vezi sa hranom, je ću u Search polje upisati food i kliknuti na dugme Go. Ukoliko želite da pretraga obuhvati i sve ilustracije koje se nalaze na Microsoft-ovom WEB sajtu, kliknite na dugme Yes. Ja ću se ovom prilikom ograničiti na sadržaj koji se nalazi na mom računaru pa ću zato kliknuti na dugme No. Trenutak kasnije, sa desne strane će se pojaviti sličice koje zadovoljavaju postavljeni kriterijum. Ukoliko želite da prikažete dodatne opcije, kliknite na malu crnu strelicu koja se na nalazi sa desne strane i otvorite pomoćni meni. U njemu se nalaze funkcije za ubacivanje u dokument (Insert), postavljenje na Clipboard (Copy), brisanje sa spiska ponuđenih ilustracija (Delete from Clip Organizer) itd. Pošto mi se ova slika baš dopada, ja ću kliknuti na opciju Insert i ubaciti je na dokument. Položaj kursora je bio malo nezgodan pa se slika pojavila na mestu koje nisam očekivao, ali je zato ovo odlična prilika da vam pokažem kako se vrši pomeranje ovakvih objekata. Ako pokušam da je jednostavno prevučem na drugu lokaciju, Word će se potruditi da na neki način očuva prored tj. da uskladi položaj slike i teksta što znači da moramo da se pozabavimo i dodatnim opcijama za poravnanje. Da bi vam bilo lakše, na paleti su se automatski pojavile funkcije koje pripadaju grupi pod nazivom Picture tools. Pored toga, na raspolaganju su vam opcije za formatiranje pa vam neće biti teško da se spustite do Arrange odeljka i kliknete na dugme Text Wrapping. Trenutno je aktivna opcija In Line with Text, što znači da će slika biti tretirana kako deo teksta, odnosno kao pojedinačna reč. Nama je u ovom trenutku potrebna neka od opcija koje se nalaze ispod ove linije. Naime, ako izaberete opciju Square, Tight, Behind Text ili In front of Text, imaćete mnogo više slobode u izboru položaja. Isto važi i za sledeće dve opcije, Top and Bottom i Trough. Ja ću se odlučiti za ovu poslednju, što će se odmah odraziti na izgled dokumenta. Kao što vidite, tekst je vraćen na početni položaj, a slika pomerena prema slobodnoj površini. Osim toga, sada mogu slobodno da je pomeram, a Word će automatski napraviti dovoljno prostora u tekstu.

Sledeća stvar koju možete da promenite na slici je njena veličina. Za to je dovoljno da kliknete na neki od ovih belih kružića i pomerite ga u odgovarajućem pravcu. Zeleni kružić na vrhu služi da rotiranje, pa ću iskoristiti ovu priliku da malo okrenem čitavu sliku i postavim je na odgovarajuće mesto. Ako ste zadovoljni onim što ste postigli, jednostavno kliknite pored slike i vratite se na osnovni sadržaj.

Ukoliko sе posle svega predomislite i odlučite da ova slika ipak ne odgovara vašim potrebama, jednostavno je selektujte i pritisnite taster Delete. Na taj način ćete je najlakše obrisati sa ekrana.

Ja sam za ovu priliku pripremio jednu sliku koja će se mnogo bolje uklopiti u ovaj dokument. Pošto se radi o novom objektu, trebalo bi prvo kliknuti na opciju Insert a zatim iz palete izabrati ikonu Picture. Na ekranu će se pojaviti novi okvir, pa mi neće biti teško da pređem na folder sa primerima za 17. lekciju i izaberem fajl pod nazivom Cake_logo. Na kraju treba još samo da kliknem na dugme Insert i dovršim ubacivanje slike. Pošto će Word novi element ponovo tretirati kao deo teksta, treba ponovo pokrenuti funkciju Text Wrapping i izabrati opciju Trough. Nakon toga mi neće biti teško da je pomerim na odgovarajuće mesto i eventualno još malo korigujem veličinu. Mislim da će ovako biti sasvim u redu, pa mogu da kliknem van ovog kvadrata i dovršim operaciju.

Sada ću vam pokazati kako možete da iskoristite fotografiju koju ste snimili vašim digitalnim foto aparatom. Za početak ću kursor pomeriti na vrh stranice, tačno ispod ovog naslova. Sada mogu da kliknem na opciju Insert i pokrenem komandu Picture. Na ekranu bi odmah trebalo da se pojave sve slike koje sam pripremio za ovu lekciju, pa mi neće biti teško da kliknem na fotografiju i ubacim je na dokument. Pošto sam dovršio prvi deo posla, mogu da pređem na detaljnije uređivanje novog sadržaja. Za početak ću malo smanjiti ovu sliku a zatim pokrenuti komandu Text Wrapping i izabrati opciju Trough. Ako se pitate zašto stalno insistiram upravo na ovoj opciji, moram da vam priznam da mi ona omogućava najveću slobodu u radu. Pošto je slika sada nezavisna, mogu da je pomerim na mesto koje mi se najviše dopada i napravim još par sitnih korekcija.

U drugom delu lekcije ću vam pokazati još nekoliko funkcija koje možete upotrebiti za poboljšanje izgleda vaših fotografija. Pri tome pre svega mislim na funkcije koje se nalaze u Adjust odeljku. Kao što vidite, to su Brightness, Contrast, Recolor i druge. Ukoliko niste zadovoljni osvetljenjem, kliknite na ovo dugme i iz menija izaberite odgovarajuću opciju. Ja ću se odlučiti za nešto svetlije tonove i kliknuti na opciju +10%. Na sličan način možete promeniti i kontrast. Samo kliknite na istoimeno dugme i izaberite odgovarajuće parametre. Ako želite samo da proverite kako bi sve to izgledalo sa nekim drugim podešavanjem, iskoristite funkciju Live Preview. To znači da je dovoljno da se zadržite par sekundi iznad neke od opcija, a Word će se potruditi da vam prikaže njene efekte. Ja ću se odlučiti za 20% veći kontrast jer mi se čini da je ovako bolje.

Danas skoro svi modeli digitalnih foto aparata imaju mogućnost snimanja u vrlo visokoj rezoluciji. Sa druge strane, ukoliko vam je potrebna fotografija malih dimenzija, višak podataka će vam samo zauzimati prostor na disku. U tom slučaju možete kliknuti na dugme Compress Pictures i otvoriti novi okvir. Ukoliko želite da se ova funkcija odnosi samo na izabranu sliku, aktivirajte opciju Apply to selected pictures only. Nakon toga treba još samo kliknuti na dugme OK i Word će automatski eliminisati sve suvišne podatke.

Sledeća grupa funkcija nosi naziv Picture Style. Kao što sami možete da pretpostavite, u pitanju su funkcije koje možete upotrebiti ako želite da izmenite neke od sporednih karakteristika slike. Pošto su vam sve opcije dostupne na samoj paleti, možete slobodno eksperimentisati. Ja ću kliknuti na prvu opciju i dodati jednostavan beli okvir. Sledeća opcija će ovom okviru dati trodimenzionalni izgled dok treća omogućava simulaciju metala. Četvrta opcija služi da dodavanje senke a peta refleksije. Ako želite da prikažete sve efekte koji su vam na raspolaganju, kliknite na ovu strelicu i otvorite čitav meni. Za detaljnije informacije, zadržite kursor izdan neke od opcija i prikažite tzv. Tool Tip. Tekst koji se pojavljuje na ekranu će vam pomoći da napravite konačan izbor. Ja ću se odlučiti za ovaj tamni okvir i vratiti se na dokument. Dodavanje ovakvih okvira ne utiče na mogućnost promene samo slike. To znači da i dalje možete menjati njenu veličinu i položaj.

Ukoliko vam ove dodatne opcije nisu dovoljne, kliknite na dugme Picture Effects i otvorite novi meni. Ukoliko izaberete opciju Presets, na ekranu će se pojaviti veliki broj 3D efekata. Ako želite da primenite senku, kliknite na opciju Shadow i izaberite odgovarajući primer. Slično važi i za slučajeve kada želite da postignete efekat refleksije (Reflection), sjaja (Glow), bledih i oborenih ivica (Soft Edges i Bevel). Na kraju, tu je i opcija 3D Rotation kojom možete kreirati prave prostorne oblike. Ja ću pokušati da primenim neki od ovih efekata, a u tome će mi mnogo pomoći funkcija Live Preview. Pošto je sada okvir postao trodimenzionalan, ne bi bilo loše da ima i neku senku. Zato ću ponovo kliknuti na dugme Picture Effects, izabrati opciju Shadow i prošetati po ovom meniju. Najviše mi se dopada ova bačena senka, jer tada čitava slika izgleda kao da stoji na nekoj čvrstoj podlozi. Ako želite da još malo eksperimentišete, slobodno isprobajte neke od opcija koje se kriju iza funkcija Picture Shape i Picture Border, jer ste do sada videli samo mali deo onoga što vam je na raspolaganju.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button