Sadržaj kursa
Upotreba šablona
0/1
Excel za početnike
Sadržaj lekcije

Ukoliko ste do sada koristili neku od prethodnih verzija Excel-a sigurno ćete primetiti da se radno okruženje veoma razlikuje od onog na koje ste navikli. Najveća novost je uvođenje tzv. trake koje se sada nalazi u vrhu okvira.

Do sada ste morali da pamtite strukturu pojedinih menija a to za mnoge nije bio ni malo lak zadatak. Drugim rečima, da biste mogli da određene podatke prenosite iz jednog dela dokumenta u drugi, morali ste da zapamtite da se npr. funkcija Copy nalazi u okviru Edit menija. U Excel-u 2007 je to sasvim drugačije. Sve najvažnije funkcije su grupisane u pojedinačne panele koje možete prikazati izborom odgovarajuće opcije iz prvog reda. Kao što vidite, na ekranu je trenutno prikazan sadržaj Home odeljka a prvi panel sa leve strane sadrži sve funkcije koje služe za prebacivanje podataka unutar istog dokumenta ili iz jedne aplikacije u drugu. U pitanju su dobro poznate funkcije Paste, Copy i Cut a sve one su sada grupisane unutar jednog panela. Ukoliko želite da izvršite neku drugu izmenu, kao što je npr. promena poravnanja, jednostavno pomerite kursor prema sredini trake i iz Alignment panela izaberite odgovarajuću funkciju.

Da ponovimo. Iza svake od ovih opcija se u stvari krije odgovarajući segment trake koji je podeljen na panele. Unutar panela su grupisane pojedine funkcije pa vam neće biti teško da odaberete upravo onu koja vam je potrebna. Pri tome više ne morate pamtiti njen naziv, jer je većina predstavljena vrlo prepoznatljivim simbolom. Doduše, pojedine opcije sadrže i malo teksta ali je on tu samo da bi ste lakše shvatili značenje pojedinih ikona.

U donjem desnom uglu svakog panela se nalazi jedna mala strelica usmerena na dole. Ukoliko kliknete na nju, na ekranu će se pojaviti dodatne opcije koje nisu mogle da stanu u osnovni panel. U pitanju su okviri koji veoma liče na one iz prethodnih verzija pa vam neće biti teško da ih iskoristite. U ovom slučaju, na raspolaganju su mi opcije za formatiranje ćelije koje su dalje podeljene na odeljke za bojeve (Numbers), poravnanje (Alignment), tipove slova (Font), i druge… Ukoliko vam se ovaj način podešavanja više dopada, uopšte ne morate koristiti funkcije koje se nalaze na traci jer se sve može podesiti i iz ovog okvira.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button