Sadržaj kursa
Upotreba šablona
0/1
Excel za početnike
Sadržaj lekcije

U ovom poglavlju ću vam pokazati kako se možete kretati iz jedne radne knjige u drugu. U tom cilju sam već otvorio dva nezavisna dokumenta – Store A i Store B.

Za početak je neophodno da kliknete na opciju View da bi se na ekranu pojavio odeljak pod nazivom Workbook Views. Trenutno je na ekranu prikazan sadržaj dokumenta pod nazivom Store A i to u normalnom režimu. U prethodnim lekcijama ste imali priliku da se upoznate i sa Page Layout režimom. Ovom prilikom želim samo da samo vas podsetim da u njemu možete proveriti kako će vaša tabela izgledati na papiru. Isti efekat sam mogao da postignem i izborom ove male ikonice koja se nalazu u dnu ekrana. U svakom slučaju, ono što sada vidite na ekranu će se na identičan način pojaviti i u štampanoj verziji dokumenta.

Sledeća na redu je funkcija koju do sada niste imali priliku da upoznate. U pitanju je Page Break Preview a možete je pokrenuti klikom na istoimeno dugme. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti umanjeni prikaz čitave stranice. Plava linija koja okružuje tabelu u stvari predstavlja granicu na kojoj će biti izvršen prekid a ostatak dokumenta prebačen na sledeći list. Ukoliko je ovo prvi put da koristite ovu funkciju, na ekranu će se pojaviti i kratko uputstvo za njenu upotrebu. Na ovaj način autori programa žele da vam skrenu pažnju da ove granice možete pomerati uz pomoć miša. Pošto mi ova poruka više neće biti potrebna, ja ću aktivirati opciju Do not show this dialog again i kliknuti na dugme OK.

Da bih vam pokazao kako se to radi, ja ću postaviti kursor iznad desne ivice formata i pritisnuti levi taster miša. Ukoliko se sada pomerim za jednu kolonu u levo, čitava tabela će biti podeljena na dva segmenta, što u ovom slučaju nije baš najzgodnije. Zato ću izborom dugmeta Undo poništiti ovu operaciju i granicu formata vratiti na odgovarajuću poziciju.

Poslednju funkciju iz ove grupe možete pokrenuti izborom dugmeta Full Screen. U tom trenutku će sa ekrana biti uklonjeni svi suvišni elementi da bi se napravilo dovoljno prostora za prikaz celog dokumenta. Za povratak na normalni prikaz možete upotrebiti opciju Restore a zatim izborom dugmeta Maximize čitav okvir vratiti na normalnu veličinu. Na kraju, ukoliko želite da nastavite sa unosom podataka u tabelu, najbolje bi bilo da se izborom dugmeta Normal vratite u radni režim.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button