Sadržaj kursa
Upotreba šablona
0/1
Excel za početnike
Sadržaj lekcije

Činjenica je da se dokumenti u Excel-u pretežno sastoje od numeričkih podataka. Ipak, to ne znači da oni moraju da budu jednolični i dosadni. Da biste ih učinili atraktivnijim, možete iskoristiti funkciju Themes koja se nalazi na istoimenom odeljku trake sa alatkama.

Primer koji vidite na ekranu je već pretrpeo određene kozmetičke zahvate. Na njemu dominiraju različite nijanse plave boje, ali to još ni izbliza nije ono što se može postići. Da bih vam pokazao kako možete primeniti neko od gotovih grafičkih rešenja, ja ću kliknuti na dugme Themes i otvoriti novi meni. Trenutno izabrana kombinacija boja odgovara temi pod nazivom Office, što znači da se ništa neće promeniti ako kursor postavim iznad ove opcije. No, ako vas zanima kako izgleda neka druga tema, biće dovoljno da mišem malo „prošetate“ po meniju pa će se pred vama odmah pojaviti različita grafička rešenja. Svaka od ovih tema poseduje određeni ton koji je usklađen sa tipom i veličinom karaktera. Zahvaljujući funkciji Live Preview, možete slobodno pogledati sva ponuđena rešenja i na kraju kliknuti na ono koje vam se najviše dopada. Ja ću se odlučiti za temu pod nazivom Paper jer mi se sviđa kako je zelena boja kombinovana sa neobičnim tipom slova.

Ukoliko želite da se još malo poigrate pojedinim grafičkim elementima, kliknite na neku od opcija koje se nalaze u ovom odeljku. Ja ću iskoristiti ovu priliku da isprobam još neke kombinacije boja a vi možete izborom dugmeta Create New Theme Colors kreirati potpuno novu šemu. Ukoliko u tome budete imali uspeha, u polje pod nazivom Name unesite njeno ime pa će vam ona stalno biti na raspolaganju. Na sličan način se možete poigrati i sa različitim tipovima slova. Jednostavno kliknite na opciju Fonts i iz menija izaberite odgovarajuću kategoriju. Meni se najviše dopada jednostavan stil pa ću se zato odlučiti za stavku pod nazivom Office Classic. Kao što vidite, u tom slučaju će za ispisivanje svih podataka biti upotrebljen font Arial što u potpunosti odgovara mojim željama.

Poslednje dugme – Effects, vam omogućava da izaberete neki od specijalnih efekata koji će još više doprineti da vaš dokument u grafičkom smislu postane zaista atraktivan.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button