Sadržaj kursa
Dodatne opcije (Third Party Resources)
0/2
Kreiranje zvučnih efekata
0/2
Sound Forge
Sadržaj lekcije

U ovoj lekciji ćete čuti nekoliko korisnih saveta koji se tiču restauracije starih snimaka i materijala koji potiče sa klasičnih – vinilskih ploča. Da bi se obezbedio maksimalni kvalitet neke stvari možete uraditi i sami. To znači da bi trebalo da stavite novu gramofonsku iglu, da što bolje očistite samu ploču (upotrebite specijalna hemijska sredstva), i da se uverite da su i ostale komponente vašeg audio sistema u potpuno ispravnom stanju. Jedna od stvari koja može značajno da poboljša kvalitet signala je upotreba tzv. RIAA filtera. To je sklop koji imaju svi kvalitetniji audio sistemi a može se povezati i kao dodatni uređaj.

Ukoliko na posedujete ovakvu opremu, snimak možete naknadno obraditi u Sound Forge-u i to primenom odgovarajućeg EQ filtera. Ja ću pokrenuti ovu funkciju a vi pokušajte da iste parametre primenite i na svom računaru. Evo kako to izgleda u 20 Band režimu. Ako će vam tako biti lakše, možete iz Preset menija izabrati opciju RIAA Playback curve. Tačne vrednosti za pojedine frekvencije možete videti u vrhu dijaloga, pa vam veće biti teško da ih podesite. Pri tome je vrlo važno da parametar Accuracy bude podešen na High. Ako želite da postignete uravnotežen nivo zvuka, pokušajte da smanjivanjem vrednosti za Output gain kompenzujete pojačanje nivoa koje se javlja u području niskih frekvencija.

Pored svega što sam do sada pomenuo, bilo bi dobro da vaš gramofon bude uzemljen. U tu svrhu možete upotrebiti i žicu koju ćete povezati sa odgovarajućim metalnim delom u neposrednoj okolini. Ako vaš gramofon ima mogućnost za regulaciju brzine, nemojte propustiti priliku da proverite da li je ona dobro podešena.

Kada se izabrana numera konačno pojavi u Sound Forge-u, nije loše da prvo proverite nivo (Pitch). Najbolji način za to je uporedite karakteristične tonove, pa sam zato prikazao okvir sa klavijaturom. Prvo ću pokrenuti reprodukciju da bi mogli da čujete o čemu se radi. Predpostavljam da ovoj numeri odgovara nota F, što se pokazalo kao tačno. U slučaju da se pojavi određena razlika, možete je kompenzovati upotrebom funkcije Pitch Shift.

Sledeća funkcija koju možete upotrebiti je Vinyl Restoration. Osnovno pravilo pri upotrebi EQ filtera je da treba biti naročito oprezan, jer se na taj način lako može poremetiti originalna atmosfera. Međutim, ako ste ovaj snimak napravili za vašu ličnu arhivu, slobodno ga prilagodite svom ukusu. Sada ću vam pokazati šta sve možete da postignete. Prvo ću povećati Noise floor, a Click removal ostaviti na istoj vrednosti. Reduce noise takođe treba povećati, a Affect frequencies malo smanjiti. Nažalost, uklanjanje smetnji obično sa sobom povlači i određeni gubitak na kvalitetu. Konačna odluka je na vama, ponekad je zaista neophodno da se žrtvuje nešto od kvaliteta da bi se otklonili svi šumovi.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button