Sadržaj kursa
Dodatne opcije (Third Party Resources)
0/2
Kreiranje zvučnih efekata
0/2
Sound Forge
Sadržaj lekcije

U ovoj lekciji ću početi da vam pokazujem kako se koriste funkcije iz Effects menija. Kao što vidite, prva na listi je komanda Acoustic Mirror. Ona koristi tzv. “impulsne” fajlove za rekonstrukciju realnog zvučnog ambijenta. Sada ću vam pokazati kako se to radi.

Prvo ću kliknuti na dugme Browse da bih prikazao novi okvir. Na raspolaganju imate veliki broj fajlova koji su svrstani u odgovarajuće foldere. Ja ću se odlučiti za folder Concert halls i kliknuti na fajl pod nazivom Eastman Organ Recital Hall. Ako sada kliknem na dugme Preview, sigurno ćete moći da primetite razliku. Meni je ovo zvučalo veoma realistično!

Sada bih želeo da vam pokažem još jednu zanimljivu mogućnost. Ako iz liste fajlova izaberem npr. Civic Center 70 balcony, u donjem desnom uglu okvira će se pojaviti sličica na kojoj možete videti kako izgleda prostor koji ste izabrali. Osim fajlova koji se nalaze na vašem hard disku, možete koristiti i dodatne sadržaje sa Sony-evog Web sajta. Za to je potrebno da iz Help menija izaberete stavku Sony on the Web i da kliknete na opciju Latest Sound Forge Updates. Nakon toga će se na ekranu pojaviti lista dodataka na kojoj možete pronaći i najnovije impulsne fajlove. Zatvoriću ovaj okvir i ponovo pokrenuti komandu Acoustic Mirror.

Osim fajlova koji služe za simulaciju koncertnih dvorana, na disku možete pronaći i podešavanja koja se odnose na crkve, učionice pa čak i na različite vrste mikrofona, otvorenih prostora, manjih soba itd. Najbolje od svega je što postoji mogućnost da sami kreirate novi impulsni fajl. Ako vas zanima kako se to radi, pogledajte uputstva koje se nalaze u okviru Help-a.

Ja ovu komandu često koristim kada želim da od mono fajla kreiram stereo verziju. Pokazaću vam kako se to radi. Pošto je trenutno otvoren jedan stereo fajl ja ću selektovati njegov levi kanal i izdvojiti ga u poseban okvir. Zatim ću iz Process menija pokrenuti komandu Channel Converter, izabrati opciju Stereo i kliknuti na dugme OK. Nekoliko trenutaka kasnije, na ekranu će biti vidljiva oba kanala pa ću biti u prilici da vam pokažem kako sve ovo zvuči. Kao i što se moglo očekivati, sve je svedeno na centralnu zonu.

Sada ću ponovo da pokrenem komandu Acoustic Mirror i da izaberem jedan poseban impulsni fajl koji se nalazi u folderu Churches. To je First Unitarian hexsagon table area a odnosi se na prostor koji možete videti na ovoj slici. Ako sada kliknem na dugme Preview, videćete da postoji jasno izražena razlika između pojedinih kanala. Na trenutak ću isključiti ovaj efekat, da bi mogli da primetite razliku. Zaista se oseća! Na ovaj način možete bilo koji mono fajl toliko izmeniti, da slušalac pomisli kako je u pitanju snimak koji ste napravili na licu mesta.

Da bi shvatili kakve su prave mogućnosti ove funkcije, slobodno isprobajte što više različitih impulsnih fajlova. Pri tome imajte na umu da se za ovu namenu može iskorisiti bilo koji zvučni fajl i dobiti vrlo zanimljiv rezultat.

Kao što vidite, za parametar Quality je trenutno izabrana vrednost 3, što je dovoljno za proveru a da se pri tome ne prekorači granica koju predstavlja realna brzina vašeg procesora. Pošto ovaj efekat zahteva dosta procesorskog vremena, veće vrednosti ovog parametra treba koristiti samo u završnoj fazi njegove primene.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button