Sadržaj kursa
Dodatne opcije (Third Party Resources)
0/2
Kreiranje zvučnih efekata
0/2
Sound Forge
Sadržaj lekcije

U sledećoj lekciji ću vam pokazati kako se koriste neke od funkcija koje ne spadaju u standardnu ponudu Sound Forge-a, već potiču iz drugih izvora (Third Party Resources). Prva od njih je Microphone Modeler. Ovaj dodatak nam dolazi iz firme Antares Tech. koja je uspela da simulira karakteristike većine popularnih modela mikrofona. Da bih pokrenuo ovu funkciju, otvoriću DX Favorites i izabrati opciju Antares Microphone modeler. U levoj polovini okvira se nalazi lista iz koje možete izabrati tip mikrofona koji ste koristili za snimanje zvuka. Desna polovina služi za izbor modela čije karakteristike želite da postignete. Ako niste sigurni koji je model korišćen pri snimanju, možete izabrati i opciju Unknown, mada vam to ne bih preporučio.

Ja ću za “izlazni” mikrofon izabrati Neuman U 47 a za razdaljinu uneti razmak od 30cm (12”). Ako želite da veštački istaknete niske frekvencije, možete pomeranjem ovog dugmeta smanjiti razdaljinu na npr. 5cm (2”). Ovo je efekat koji često koriste radio voditelji jer im na taj način glas postaje dublji i izražajniji.

Kao primer sam izabrao jedan od fajlova koji dolaze uz standardnu instalaciju Sound Forge-a. Prvo ću da vam pokažem kako on zvuči u originalu, a zatim sa primenjenim efektom. Nadam se da ste uspeli da primetite razliku. Ako želite da eksperimentišete, možete povećati parametar Tube saturation.  

Za pojedine modele mikrofona na raspolaganju su vam i dodatne opcije. Konkretno, za ovaj model parametar Polar Pattern možete postaviti na Omni ili Cardioid. U zavisnosti do toga da li želite da sačuvate izvorni signal u području niskih ili visokih tonova, kliknite na dugme Bass ili Treble. Takođe postoji mogućnost da precizno podesite jačinu signala za oba uređaja sa kojima radite. Ja ću ipak izborom dugmeta Cancel zatvoriti ovaj dijalog.

Sada na ekranu možete videti drugi fajl, koji ću iskoristiti da vam pokažem još jednu od dodatnih funkcija. To je Antares Tube. Ovaj efekat možete koristiti ako želite da gitara zvuči kao da je propuštena kroz klasično pojačalo sa lampama. Najbolje bi bilo da vam odmah pokažem kako se to radi. Za početak možete izabrati tip lampe jednostavnim klikom na jedno od ovih dugmića. Preporučujem vam da parametar Drive postavite na +6dB.

Prvo ću kliknuti na opciju Bypass da bih vam pokazao kako zvuči original, a zatim je isključiti. Sada se možete poigravati ovim parametrom, mada je najbolje da ga ostavite na +6dB. Ako ste uspeli da sve parametre podesite baš onako kako ste želeli, preporučujem vam da ih snimite. To možete uraditi ako kliknete na dugme Save As i unesete željeni naziv.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button