Sadržaj kursa
Dodatne opcije (Third Party Resources)
0/2
Kreiranje zvučnih efekata
0/2
Sound Forge
Sadržaj lekcije

U ovoj lekciji ću vam pokazati kako se koriste funkcije iz Help i Window menija. Ako kliknem na prvu opciju u Help meniju – Contents and Index, pojaviće se novi okvir u kome ćete naći objašnjenje za praktično svaku od funkcija koja postoji u Sound Forge-u. Osim samog kursa, čitanje ovih uputstava je svakako jedan od boljih načina da savladate upotrebu ovog programa. Sve informacije su svrstane po određenim temama, pa ne bi trebalo da vam bude teško da pronađete ono što vas zanima. Ako vam je tako lakše, možete upotrebiti i indeks i unosom samo nekoliko slova za traženi pojam lako stići do onih tema koje objašnjavaju njegovu primenu.

Takođe postoji mogućnost da aktiviranjem kartice Search pređete u deo koji vam omogućava pretraživanje čitavog Help-a. Ako npr. želim da saznam kako se vrši raspoređivanje ikona, biće dovoljno da unesem sledeće – arrange icons i da kliknem na dugme List Topics. To će za rezultat imati prikazivanje liste članaka u kojima se pominje ova tema.

Ako želite da vam podatak koji ste pronašli uvek bude na dohvat ruke, pređite na karticu Favorites i kliknite na dugme Add. Na taj način ćete “zabeležiti” ono što vas zanima da bi vrlo lako mogli da se vratite na željeni članak.

Sledeća opcija iz Help menija je Keyboard Shortcuts. Ako želite da efikasno koristite Sound Forge, savetujem vam da zapamtite što više ovih prečica i da ih upotrebljavate umesto opcija iz menija.

Ako kliknete na opciju Registration otvorićete dijalog u kome možete izabrati način na koji želite da registrujete svoju kopiju programa. Ovaj korak nije obavezan, ali je svakako poželjan, jer se na taj način uključujete u veliku porodicu korisnika Sound Forge-a i stičete određenu prednost kada su u pitanju informacije o novim proizvodima i njihovim unapređenjima.

U okviru opcije Sony on the Web se nalazi nekoliko prečica koje vode do korisnih informacija na Internetu, a odnose se na program koji upravo koristite. Osim linkova ka informacijama o Sound Forge-u i drugim sličnim programima, ovde se nalazi i opcija Send Feedback koja služi da autorima programa pošaljete svoje predloge i zapažanja.

Opcije koje se nalaze u Window meniju služe za lakše snalaženje u slučajevima kada na ekranu imate više otvorenih okvira. Ja ću za početak otvoriti jedan okvir za obradu signala u CD kvalitetu što se može proveriti na dnu ekrana. Ako želite da otvorite još jedan okvir sa istim parametrima, biće dovoljno da iz Window menija izaberete opciju Ne Window. Isti postupak žete da ponovite još nekoliko puta, sve dok se na ekranu ne pojavi dovoljno novih okvira.

Ovakav pomalo haotičan raspored okvira mi sigurno neće pomoći u daljem radu, pa ću zato iskoristiti neke od ovih opcija. Za početak ću kliknuti na opciju Cascade što će za posledicu imati njihovo slaganje jedan iznad drugog. Druga mogućnost je njihovo pravilno raspoređivanje po ekranu što se može postići aktiviranjem opcije Tile Horizontaly. Ako pak želite da ih sve privremeno uklonite sa ekrana, upotrebite opciju Minimize All. Na taj način se svaki od otvorenih okvira svodi na svoju naslovnu liniju i zauzima minimalan ekranski prostor.

U okviru Window menija se nalaze i sledeće opcije: Arrange Icons koja služi za pravilno slaganje minimizovanih okvira, Restore All za njihovo ponovno prikazivanje i Close All za definitivno zatvaranje.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button