Sadržaj kursa
Rad sa kontaktima
0/1
Gmail
Sadržaj lekcije

Ja sam se upravo prijavila na Gmail jer bih želela da vam pokažem kako izgleda njegovo radno okruženje.

Za početak želim da vam skrenem pažnju na opcije koje se nalaze u gornjem levom uglu. U pitanju su prečice ka drugim Google aplikacijama kao što su Calendar, Documents, Sites itd. Ukoliko želite da prikažete kompletnu listu, kliknite na opciju more i otvorite dodatni meni.

Sa desne strane se nalazi polje koje sadrži e-mail adresu. Ovaj podatak je vrlo važan, jer se ukoliko svoj računar delite sa drugim korisnicima, može desiti da na ekranu zateknete tuđe poruke. U tom slučaju bi najbolje bilo da izborom opcije Sign out prvo zatvorite ovaj okvir i da se nakon toga prijavite pod svojim imenom.

Ukoliko ste aktivirali funkciju Google Labs, na ekranu će biti prikazan karakterističan simbol dok će ostatak prostoga zauzeti opcije Settings, Help i Sign out. Na vrhu ekrana se nalazi i polje za pretragu (Search box). Ono vam omogućava da bez mnogo muke pretražite kompletnu arhivu i pronađete poruku u kojoj se nalazi traženi podatak.

Ukoliko koristite standardni Gmail, sa leve strane će biti prikazan njegov logo, a ako ste se odlučili za Google Apps mail, tu bi trebalo da se nalazi znak vaše firme ili organizacije čiji domen koristite. Pored toga, u Google Apps mail-u postoji posebna opcija za kreiranje nove poruke – Compose Mail. Da bih vam pokazala kako sve ovo izgleda u standardnom Gmail-u, ja ću preći na sledeći okvir. Kao što vidite, u pitanju su slične opcije, s tom razlikom da se dugme Compose Mail nalazi na kraju ovog menija.

Google Apps mail vam omogućava da izborom neke od ovih opcija direktno pređete na neki od standardnih foldera i prikažete poruke koje se tu nalaze. Inbox je predviđen za poruke koje su upravo pristigle, dok se one koje su vam posebno značajne mogu označiti i prebaciti u odeljak pod nazivom Stared. Zatim sledi odeljak u koji možete smestiti svoje kratke poruke (Chat), dok folder pod nazivom Sent Mail predstavlja arhivu za sve poruke koje ste već poslali. U Drafts folder će biti smeštene  nedovršene poruke tj. one koje ste započeli ali još uvek niste spremni da ih pošaljete. Kao što i sami možete da zaključite, u folderu pod nazivom All mail se nalaze sve poruke. Drugim rečima, ukoliko neki sadržaj niste namerno obrisali, ovde ćete ga sigurno pronaći. Odeljak Spam je predviđen za automatsko uklanjanje neželjenih poruka, a Trash predstavlja konačno odredište za sve ono što vam više nije potrebno. Pošto sada znate čemu služe tzv. sistemski folderi, ja ću se vratiti na Inbox i preći na sledeću grupu. Nju čine folderi koje sam sama kreirala i to sa željom da još bolje organizujem svoje poruke. Nakon toga sledi opcija Contacts koja služi za otvaranje tzv. Contact Manager-a. U standardnom Gmail-u se isti efekat može postići izborom opcije koja se nalazi u vrhu menija. Poslednja stavka u ovoj grupi – Tasks, služi za otvaranje liste zadataka. Na samom dnu se nalazi tzv. Chat lista koja sadrži podatke o mojim kolegama koji trenutno koriste Gmail.

Najveći deo ekrana zauzima lista na kojoj svaki red predstavlja po jednu poruku. Naravno, one su poređane hronološki, što znači da se na vrhu nalaze one poruke koje su nedavno pristigle. Od osnovnih podataka se može videti ko je pošiljalac, naslov poruke i deo sadržaja. Ukoliko je uz poruku priložen neki fajl, sa desne strane će se pojaviti simbol u obliku spajalice, dok se u poslednjoj koloni može videti trenutak u kojem je ona primljena. Kao što vidite, na listi postoji nekoliko poruka koje su mi pristigle u toku današnjeg dana, dok se za starije koristi samo datum.

Poruke koje još niste pročitali će biti prikazane masnijim slovima (Bold), a ako se na kraju prve kolone nalazi brojka, to znači da je u pitanju niz povezanih poruka (Conversation). Funkcije koje se nalaze na vrhu ove liste vam omogućavaju da baratate svim porukama a opcije u drugom redu služe za brzu selekciju. Drugim rečima, ukoliko želite da selektujete samo one poruke koje niste stigli da pročitate, kliknite na opciju Unread a sve to možete poništiti izborom opcije None. Iste opcije se nalaze i na dnu okvira a tu je i podatak koji se odnosi na trenutno zauzetu memoriju. Kao što vidite, moje poruke zauzimaju svega 9Mb a to nije ni jedan procenat od 25Gb koliko mi stoji na raspolaganju.

Na samom dnu se nalaze funkcije koje vam najverovatnije nikada neće ni zatrebati. Ipak, ako poželite da koristite standardni HTML ili pročitate pravila koja se odnose na upotrebu ovog servisa, to možete postići izborom odgovarajuće opcije.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button