Sadržaj kursa
Rad sa kontaktima
0/1
Gmail
Sadržaj lekcije

Gmail vam omogućava da automatski potpišete svaku odlaznu poruku. U tom cilju je potrebno da kliknete na opciju Settings i u osnovnom odeljku potražite segment pod nazivom Signature. Kod mene je ova funkcija isključena, pa ću prvo kliknuti na ovo dugme da bih aktivirala sledeće polje. Sada mogu da unesem odgovarajući tekst i da ga dodatno oblikujem uz pomoć funkcija koje se nalaze na vrhu okvira. Osim teksta, u svoj potpis možete ubaciti i odgovarajuću ilustraciju. To se može postići izborom funkcije Insert Image ali je neophodno da se slika koju želite da iskoristite već nalazi na Internetu. Ja ću u tom cilju otvoriti jednu Web stranicu i sa nje iskopirati tačnu lokaciju ovog logotipa. Ako se nakon toga vratim u Gmail, neće mi biti teško da ovaj podatak ubacim u polje pod nazivom Image URL i izborom dugmeta OK dovršim operaciju. Pošto je slika ispala veća nego što sam očekivala, kliknuću na opciju Small i prilagoditi je svojim potrebama. Na kraju, treba još samo da kliknem na dugme Save Changes i sačuvam nove parametre. Ako sada izborom opcije Compose Mail započnem novu poruku, ona će automatski biti potpisana.

Ukoliko ste do sada koristili Outlook i na raspolaganju već imate odgovarajući potpis, možete ga upotrebiti i u Gmail-u. Da bih vam pokazala kako se to radi, ja ću obrisati ove podatke i preći u drugi okvir. Kao što vidite, ovaj potpis sadrži specijalni tip slova pa nije sigurno da će on biti primenjiv u Gmail-u. Bez obzira na to, ja ću selektovati kompletan tekst i pritiskom na tastere Control+C iskopirati na Clipboard. Ako se nakon toga vratim u Gmail i kliknem ne opciju Settings biću u prilici da ove podatke prebacim u polje za potpis. Na žalost, nije ispalo baš onako kako sam očekivala, pa ću morati da se malo poigram opcijama za formatiranje. U svakom slučaju, izabrani tip slova je dovoljno sličan da u potpunosti zameni originalni potpis. To potvrđuje i sadržaj nove poruke koju sam upravo započela.

Ukoliko želite da istovremeno upotrebljavate nekoliko različitih potpisa, primenite sledeći postupak. Naime, Gmail raspolaže funkcijom koja se zove Canned Responses Lab ali ona ne spada u osnovni paket što znači da je morate posebno aktivirati. Ja ću za početak isključiti standardnu funkciju za potpisivanje i odmah preći na odeljak pod nazivom Labs. Ako u ovo polje upišem naziv funkcije koja mi je potrebna, na ekranu će se automatski pojaviti odgovarajući sadržaj pa mi neće biti teško da kliknem na opciju Enable. Nakon toga treba još samo da izborom dugmeta Save Changes sačuvam izmene i da se vratim na osnovni okvir.

Sada mogu da započnem novu poruku i unesem nešto teksta. Da bih od njega napravila novi potpis, treba još samo da kliknem na opciju Canned responses i iz menija izaberem stavku New canned response. Nakon toga mogu da izaberem odgovarajuće ime i dovršim ovu operaciju. Još jedan put ću ponoviću isti postupak stim da ću sada dodati svoju Web adresu i broj telefona. Nakon toga mogu da pokrenem funkciju New canned response i kreiram još jedan potpis.

Pošto sada raspolažem sa više različitih potpisa, neće mi biti teško da na kraju poruke postavim odgovarajuće podatke. Za to je dovoljno da iz ovog menija izaberem željeni sadržaj i automatski dovršim svoju poruku.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button