Sadržaj kursa
Android za telefone
Sadržaj lekcije

Svi Android uređaji imaju iste funkcije i izvršavaju ih na sličan način. To znači da kad jednom savladate upotrebu nekog Android uređaja, svoje iskustvo vrlo lako možete primeniti i na nekom drugom telefonu ili tabletu, što u velikoj meri olakšava smenu generacija.
No, od nečega se ipak mora početi, pa ću vas zato u ovoj lekciji upoznati sa jednostavnim funkcijama koje ima svaki Android uređaj. Pokazaću vam kako se on pali i gasi, kako da ga zaključate i otključate i još ponešto. Pošto su svi Android uređaji slični, uvek ćete biti u prilici da njegov ekran koristite i za kontrolu uređaja a ne samo za prikaz informacija i to jednostavnim dodirom na odgovarajuću površinu.

Kod većine Android telefona se navigacioni tasteri nalaze ispod ekrana, dok se u samom vrhu obično nalazi Web kamera. Pored nje je smešten i zvučnik pa taj deo telefona morate prisloniti na uvo ako želite da dobro čujete svog sagovornika. Na bočnim stranama ćete naći dugme za uključivanje i isključivanje uređaja (koje može da ima još neke funkcije), a tu se nalaze i dva tastera za podešavanje nivoa zvuka (glasnoću), priključak za slušalice, mikrofon i slot za ubacivanje SD kartice. U samom telefonu se nalazi mesto za ubacivanje SIM kartice koja služi za telefoniranje, slanje poruka i pristup Internetu preko mobilnog operatera.

Na zadnjem delu vašeg uređaja se nalazi glavna kamera a pored nje je smeštena i lampica koja ima ulogu blica. Za punjenje baterije je potrebno da vaš uređaj USB kablom povežite sa ispravljačem (trafoom) i sve zajedno priključite na mrežu. Nakon nekoliko časova, baterija će se napuniti bez obzira da li je uređaj bio uključen ili ne. Dobro je znati da se dopunjavanje baterije može izvršiti u bilo kom trenutku pa nema  razloga da čekate da se ona skroz isprazni. Ukoliko je sve u redu, uređaj se uključuje jednostavnim pritiskom na dugme za paljenje. Ovo dugme treba držati sve dok ne osetite blagu vibraciju i dok se na ekranu ne pojavi slika. U tom trenutku možete otpustiti dugme za paljenje da bi nakon nekoliko sekundi vaš uređaj bio spreman za korišćenje. Doduše, pre toga ga morate i otključati a da biste to uradili, dodirnite ikonu u obliku katanca i odvucite je u bilo kom smeru. Ukoliko ste završili rad, ne morate isključiti čitav uređaj ali je neophodno da zaključate njegov ekran. To se može uraditi kratkim pritiskom na dugme za paljenje što je dovoljno da vaš uređaj prestane da prikazuje sliku i reaguje na dodir.

Pri tome će uređaj nastaviti da radi, što znači da možete nastaviti sa slušanjem muzike, primati pozive i koristiti alarme čak i dok je uređaj zaključan. Na ovaj način se štedi baterija, pa će se zbog toga vaš uređaj automatski zaključati ukoliko ga ne koristite. Ova funkcija ja slična Sleep Mode-u kod računara ali postoje i određene razlike. Za povratak u normalni radni režim je dovoljno da kratko pritisnite dugme za paljenje i otključate uređaj. Ukoliko želite da se dodatno obezbedite, na Android-u postoje i druge opcije zaključavanja. Njih ćemo detaljnije proučiti nešto kasnije.

Ako želite da isključite vaš uređaj, pritisnite i držite dugme za uključivanje dok se na ekranu ne pojavi novi meni. Zatim dodirnite opciju Power off i sa OK potvrdite svoju nameru. Moram da vam skrenem pažnju da se isključen uređaj ponaša znatno drugačije od onog koji je samo zaključan. To znači da on neće primati pozive niti će se oglašavati bilo kakvi alarmi. Zato vam savetujem da osim u slučaju kada je to zaista neophodno ne isključuje svoj uređaj, nego da ga jednostavno držite zaključanim. Sada kada su vam poznate osnovne funkcije, vreme je da pređemo na upotrebu ekrana tj. upravljanje dodirom.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button