Sadržaj kursa
Android za telefone
Sadržaj lekcije

SMS poruke predstavljaju jedan od najpopularnijih vidova komunikacije. Veliki broj ljudi više voli da pošalje poruku nego da obavi klasičan razgovor i to sa dobrim razlogom. Na ovaj način se štedi vreme i novac jer je poruka mnogo jeftinija od najkraćeg razgovora. U ovoj lekciji ćete naučiti sve što treba da znate u vezi SMS poruka. Pokazaću vam kako da ih šaljete, kako da čitate one koje stignu na vaš uređaj a to su samo neke od mogućnosti koje vam pružaju savremeni Android telefoni. Za početak je dovoljno da znate da skraćenica SMS potiče od engleskog izraza Short message service.
Aplikacija koja se koristi za rad sa porukama se najčešće zove Messages. Ukoliko se kod vas pojavljuje drugačiji naziv, budite bez brige, osnovne funkcije su skoro uvek iste. Njena prečica je obično nalazi na početnom ekranu i to u njegovom donjem delu. Na nekim uređajima se za razmenu poruka koristiti i aplikacija pod nazivom Google Hangouts. Da biste utvrdili čime trenutno raspolažete, otvorite Settings aplikaciju i odmah izaberite opciju More. Nakon toga ćete biti u prilici da odaberete stavku pod nazivom Default SMS app i konačno prikažete aplikacije koje su vam na raspolaganju. Na mom telefonu je instalirana samo aplikacija pod nazivom Hangouts, pa mi ne preostaje ništa drugo nego da sa Close zatvorim ovaj meni.
Da biste kreirali novu poruku, neophodno je da prvo otvorite odgovarajuću aplikaciju. Sadržaj osnovnog ekrana obično čine kontakti sa kojima ste do sada razmenjivali poruke. Drugim rečima, na ekranu će biti prikazano ime kontakta, deo poruke i datum njenog slanja. Ukoliko želite da nastavite konverzaciju, jednostavno dodirnite polje sa imenom odgovarajućeg kontakta. Ako za ovu namenu koristite Hangouts, proverite da li ste izabrali režim u kome se šalju obične tekstualne poruke jer je to jednostavnije od prave Hangouts konverzacije.
Za početak dodirnite ovu ikonicu i proverite da li je unesen tačan broj telefona. Nakon toga možete da unesete sadržaj nove poruke. Tekstualne poruke su kratke, najčešće obuhvataju red ili dva a pri njihovom unosu se retko poštuje pravopis i ne koriste znaci za interpunkciju. Ukoliko ste zadovoljni unetim sadržajem, dodirnite Send ikonicu i konačno pošaljite svoju poruku. Prenos SMS poruke se vrši skoro trenutno, što znači da odgovor možete da očekujete za vrlo kratko vreme. Ipak, imajte na umu da ne postoji garancija da će primalac odmah i pročitati vašu poruku. To zavisi isključivo od njegove dobre volje tj. želje da sazna šta mu poručujete. Bez obzira na ovaj mali nedostatak, SMS poruke predstavljaju vrlo popularan vid komunikacije jer ih možete koristiti na bilo kom mobilnom telefonu.
Ukoliko se osoba kojoj želite da pošaljete poruku ne nalazi na ovoj listi, primenite sledeći postupak. Za početak dodirnite ikonu u obliku znaka plus a zatim unesite broj telefona. Nakon toga možete ukucati ili izdiktirati svoju poruku i izborom ove strelice dovršiti njeno slanje. Ukoliko vam sa druge strane stigne odgovor, to znači da ste uspešno započeli novu konverzaciju. To potvrđuje i nova stavka koja će se pojaviti na osnovnom ekranu trenutno aktivne aplikacije. Meni je ova poruka poslužila samo kao primer, pa ću zato da odustanem od slanja.
Ukoliko vam upotreba posebne aplikacije izgleda suviše komplikovano, za kreiranje novog SMS-a možete iskoristiti i standardni Android imenik. Pronađite osobu kojoj želite da pošaljete poruku i među njenim podacima potražite karakterističnu ikonicu koja se obično nalazi uz telefonski broj. Čim je dodirnete na ekranu će se pojaviti prazna poruka pa vam neće biti teško na unesete željeni sadržaj i dovršite slanje. Ja to ovom prilikom neću uraditi, nego ću se izborom dugmeta Back vratiti na listu sa kontaktima.
Istu poruku možete istovremeno poslati i većoj grupi ljudi. U tom cilju je dovoljno da njihove brojeve ili imena unesite u polje koje je predviđeno za primaoca. To će biti dovoljno da poruka istovremeno stigne na sve navedene brojeve ali imajte na umu da će i eventualni odgovori biti vidljivi svim učesnicima ove konverzacije.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button