Sadržaj kursa
Android za telefone
Sadržaj lekcije

Na vašem telefonu ili tabletu postoji aplikacija koja može da zameni klasičan imenik. Ona sadrži listu svih vaših kontakta, njihova imena, brojeve telefona, e-mail adrese i razne druge informacije vezane za vama važne osobe. Bez nje vaš Android ne bi bio ni približno tako dobar uređaj za komunikaciju. U ovoj lekciji ću vam pokazati kako sve ovo funkcioniše, tj. kako da pristupite informacijama koje su vezane za vaše kontakte i kako da ih iskoristite. Ova aplikacija se obično zove People, ali se na nekim uređajima pojavljuje i pod nazivom Contacts. Bez obzira na svoj naziv, ona je skoro uvek ista i ima slične funkcije.
Na mom uređaju, aplikacija People se nalazi u Google folderu na početnom ekranu. Ako je ne pronađete u ovom folderu ili na početnom ekranu, pokušajte sa odeljkom u kome se nalaze i ostale aplikacije. Iako postoje imenici koji izgledati drugačije od ovog, skoro je sigurno da će svi imati iste karakteristike. To znači da su na osnovnoj listi prikazani svi kontakti i to poređani po abecednom redu. Odeljci koji se nalaze na vrhu ekrana vam omogućavaju da ovu listu podelite na odgovarajući način. To znači da pored svih kontakata, možete posebno prikazati one koje često koristite (Favorites), kao i grupe koje ste sami formirali.
Sve to ću vam detaljnije objasniti u drugom delu ove lekcije, a za sada je dovoljno da naučite kako se prevlačeći prstom skroluje kroz kontakte. U ovoj verziji imenika se tokom skrolovanja na ekranu pojavljuje i tzv. indeks koji vam može pomoći da lakše locirate određeni kontakt. To znači da jednim dodirom možete izabrati slovo iz indeksa i na taj način direktno preći da odgovarajući deo liste tj. onaj na kome se nalaze kontakti koji počinju sa tim slovom. Da biste uštedeli malo vremena, možete koristiti funkciju za pretragu kontakta. Dovoljno je da dodirnite ikonicu koja se nalazi u donjem levom uglu ekrana i počnite da kucate njegovo ime. Dok kucate, na ekranu će se pojavljivati kontakti koji odgovaraju unetim parametrima što znači da često nećete morati da kucate celo ime da biste pronašli željeni podatak.
Izaberite jedan od rezultata i prikažite detaljne informacije. Za povratak na listu sa kontaktima dodirnite ikonicu pod nazivom Back.
Svi kontakti su trenutno poređani po imenima, a ako želite možete da izaberete i drugačiji način sortiranja. Da biste tu uradili, dodirnite ikonicu koja predstavlja meni i odaberite opciju Settings. Zatim aktivirajte funkciju Sort list by i Izaberite da li želite da se sortiranje vrši po imenu ili prezimenu (First name ili Last name). Na sličan način možete iskoristiti i opciju View contacts names i odrediti da li se na listi prvo pojavljuju imena ili prezimena. Ja neću menjati postojeće parametre jer mi odgovara da imena budu prva i da se kontakti sortiraju po njima. Pošto sam na ovaj način proverio radne parametre, mogu da dodirnem taster Back i da se vratim na imenik.
Ako želite da prikažete sve informacije koje su vezane za pojedinačni kontakt, dodirnite ga. Načini na koji su one predstavljene se mogu razlikovati od uređaja do uređaja, ali je sve to u suštini isto. Videćete ime kontakta a u nekim slučajevima i njegovu sliku. Pored toga, biće prikazan i broj telefona, e-mail i fizička adresa kao i neke druge informacije.
Stvarni obim informacija koje su vam dostupne zavisi od toga kako je kontakt napravljen. Naravno, vi možete u svakom trenutku dodavati i menjati ove podatke što ću vam i dokazati u jednoj od narednih lekcija.
Osnovna namena Imenika je da vam omogući lakšu komunikaciju. Drugim rečima, ukoliko želite da pošaljete e-mail, dodirnite polje u kome se nalazi ovaj podatak a ako to ne funkcioniše, dodirnite ikonicu pored same adrese. Zatim ćete moći da izaberete aplikaciju u kojoj ćete napisati i poslati taj e-mail.
Ja ću odabrati Gmail i opciju Just once jer ne želim da se ova funkcija automatski ponavlja. Kao što vidite, adresa primaoca je već na svom mestu. Ja u stvari ne želim da pošaljem ovu poruku, pa ću iz menija izabrati opciju Discard i vratiti se na imenik. Slična stvar se dešava i ako dodirnete podatak koji predstavlja broj telefona. U tom trenutku će se pojaviti aplikacija za pozivanje, pa vam neće biti teško da uspostavite vezu. Ukoliko koristite tablet, izbor ovog podatka neće otvoriti aplikaciju za pozivanje, jer tablet nije telefon. Umesto toga će biti pokrenuta Skype aplikacija ili neki drugi program koji služi za pozivanje. Korišćenje Skype-a je detaljnije obrađeno u jednoj od narednih lekcija. Kada dodirnete podatak koji predstavlja fizičku adresu, na ekranu će se pojaviti mapa koja prikazuje izabranu lokaciju.
U ovom slučaju je moguće aktivirati i tzv. Navigation mode i prikazati put koji vodi do izabrane adrese.  Da bi se vratio na podatke o kontaktima, dodirnuću taster Back. Jedino polje koje sadrži datum rođenja nema nikakvu dodatnu funkciju.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button