Sadržaj kursa
Android za telefone
Sadržaj lekcije

Aplikacije su programi koje čine vaš Android korisnim, interesantnim i zabavnim. U ovoj lekciji ću vam pokazati kako se one koriste. Naučićete kako da ih pokrećete, prelazite sa jedne na drugu i zatvarate one koje vam više nisu potrebne. Da biste pokrenuli aplikaciju poput Gmail-a, jednostavno dodirnite njenu ikonicu. Aplikacija će nakon toga biti pokrenuta što znači da možete koristiti sve njene funkcije.
Većina Android aplikacija ima slične funkcije i kontrole. Kada naučite da koristite jednu, biće vam mnogo lakše da savladate i sve ostale. Obično se u gornjem desnom uglu ekrana nalazi tzv. Action overflow ikona a njenim izborom možete prikazati sve opcije i komande koje su vam trenutno dostupne. U praksi, ova ikonica ima istu ulogu kao i Menu taster na telefonu. Za povratak na osnovni nivo je dovoljno samo dodirnuti dugme Back i na taj način zatvoriti meni. Isto važi i za ikonicu koja se nalazi u gornjem levom uglu ekrana. Ako je dodirnite pred vama će se pojaviti glavni meni sa velikim broj različitih opcija. One obuhvataju većinu postojećih komandi kao i sva dostupna podešavanja. Ja ću iskoristiti ovu priliku da izborom opcije Settings pređem na opcije koje služe za podešavanje radnih parametara. Za povratak na glavni ekran dovoljno je da ponovo dodirnem ikonicu koja se nalazi u gornjem levom uglu ekrana.
Ako vam neka aplikacije više nije potrebna, treba je zatvoriti. To se najlakše može uraditi dodirom HOME dugmeta. Tada će sa ekrana biti uklonjeni svi elementi prethodno aktivne aplikacije. Za razliku od drugih računarskih sistema, Android uopšte ne gasi aktivne aplikacije pa nije ni čudo što u njemu ne postoje opcije kao što su QUIT ili EXIT. Zato je dovoljno samo dodirnuti taster HOME da bi se pred vama ponovo pojavili svi elementi koji čine početni ekran.
Ukoliko se aplikacija koju tražite tj. njena ikonica ne nalazi na početnom ekranu, pređite na odeljak pod nazivom Application Drawer (fioka sa aplikacijama). To se može postići dodirom na ikonicu koja se nalazi na dnu početnog ekrana. Doduše, ova Ikonica na pojedinim uređajima može imati drugačiji izgled, ali verujem da ćete je lako razlikovati od ostalih. Ja ću je sada dodirnuti i prikazati sve aplikacije koje se nalaze na mom telefonu. Ukoliko je vaš ekran suviše mali da bi na njega mogle da stanu sve ikonice, ostatak možete prikazati tako što ćete prstom prevući na levu ili desnu stranu. Na nekim uređajima se isti rezultat može postići povlačenjem na gore ili dole ali će vam u svakom slučaju biti dostupne sve aplikacije. Više o ovome ću vam reći u nekoj od narednih lekcija, a za sada ću se zadržati samo na osnovnim funkcijama koje se odnose na aplikacije. Zato ću nasumično izabrati neku od njih i dodirnuti njenu ikonu. U tom trenutku će izabrani program biti pokrenut a njegov sadržaj će zauzeti čitavu površinu ekrana. Za njegovo zatvaranje je dovoljno dodirnute dugme HOME. Aplikacije na Android-u nastavljaju sa radom i kada ih napustite. To znači da će one i dalje biti aktivne i spremne za ponovnu upotrebu. Ovakav režim rada se naziva multi-tasking i on je karakterističan za sve Android uređaje. Za brzi prelazak na neku drugu aplikaciju, dovoljno je da dodirne RECENT taster. Ukoliko vam on nije dostupan, isti efekat možete postići i dužim pritiskom na HOME dugme. Nakon toga vam neće biti teško da sa liste izaberete željenu aplikaciju i jednim dodirom je ponovo aktivirate.
Za povratak na aplikaciju koju ste maločas zatvorili, možete opet dodirnuti RECENT taster i izabrati je sa liste koja se pojavila na ekranu. Ukoliko ste u skorije vreme koristili više različitih aplikacija, ova lista može da bude malo duža pa je neophodno da se pomerite na gore ili dole da biste pronašli program koji vam je potreban. Sa druge strane, ako smatrate da je ova lista preduga i nedovoljno pregledna, jednostavno izaberite suvišnu stavku i povucite je na levu ili desnu stranu. Na taj način ćete je ukloniti sa liste i olakšati pronalaženje drugih aplikacija.
Pre nego što završim ovu lekciju, želim još jednom da naglasim da Android ne isključuje aplikacije, nego vam omogućava da na jednostavan način prelazite iz jedne u drugu. Doduše, postoje i aplikacije koje možete isključiti a u tu kategoriju najčešće spadaju igrice. U tom cilju je potrebno da nekoliko puta dodirnite taster Back i da se vratite na početni ekran. U nekim slučajevima će se pojaviti i pitanje da li želite da zatvorite aplikaciju.
Nemojte da vas opterećuje činjenica da neke aplikacije jednostavno nije moguće zatvoriti. Za većinu je čak i poželjno da bez obzira na trenutnu neaktivnost budu prisutne u pozadini i da se u svakom trenutku mogu ponovo aktivirati. Jedan od izuzetaka predstavlja aplikacija koja vam omogućava korišćenje Facebook-a. Kod nje postoji mogućnost odjavljivanja a to se može uraditi na sledeći način: prvo je potrebno da se iz ovog menija izabere LOG OUT. Čim izborom istoimene opcije potvrdim svoju nameru aplikacija će me odjaviti sa sistema i prekinuti sa radom. Na kraju treba još samo da se izborom dugmeta  Home vratim na početni ekran.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button