Sadržaj kursa
Facebook
Sadržaj lekcije

Najjednostavnije objašnjenje za izraz Facebook prijatelj je – osoba sa kojom održavate kontakt i pri tome upotrebljavate ovu popularnu društvenu mrežu. To mogu biti vaši rođaci, saradnici, školski drugovi, poznanici ali i potpuno nepoznate osobe. Upravo iz tog razloga je mnogo bolje umesto „prijatelj“, koristiti termin „kontakt“, jer on mnogo bolje odražava suštinu Facebook-a. Ja se trudim da svoje kontakte ne svrstavam u posebne grupe ali nije neobično da neko Facebook koristi isključivo za kontakt sa rođacima koji se nalaze u inostranstvu.

Sa druge strane, postoje i kontakti koje bi trebalo izbegavati. U ovu grupu spadaju nepoznate osobe, tj. ljudi koje nikada niste sreli. Sigurna sam da ne želite da svako ima uvid u vaše aktivnosti jer se takve informacije mogu lako zloupotrebiti. Upravo zbog toga moram da vam skrenem pažnju na činjenicu da na Facebook-u postoje i lažni profili koji ne odražavaju prave namere njihovih autora. Ukoliko niste potpuno sigurni u to ko se krije iza nekog profila – najbolje je da ga ne proglašavate za svog Facebook prijatelja.

Posebnu kategoriju predstavljaju profili koji pripadaju pojedinim kompanijama ili su kreirani sa ciljem da popularišu neki brend. Ukoliko želite da ih podržite ili vam se jednostavno dopada ono što vam nude, najbolje bi bilo da postanete njihov „fan“. Više detalja o ovome možete pronaći u jednoj od narednih lekcija.

Na kraju bih želela da vam skrenem pažnju na sledeće: ukoliko nekog korisnika prihvatite za svog Facebook prijatelja, on će imati mogućnost da vidi sve podatke koji se nalaze u vašem profilu, sve vaše fotografije, veze ka drugim Internet sajtovima i da prati sve vaše Online aktivnosti. Upravo zbog toga je veoma važno da dobro razmislite pre nego što nekome dodelite status „prijatelja“. Ukoliko ste već napravili odgovarajući izbor i odlučili sa kime želite da budete u kontaktu, možete da kreirate tzv. „listu prijatelja“ (Friend list), i preko nje dodatno obezbedite svoje podatke.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button