Sadržaj kursa
Facebook
Sadržaj lekcije

Facebook zid (Wall) je osnovna stranica vašeg profila. Ako uspostavite kontakt sa novim prijateljem, postavite neki sadržaj ili označite neku sliku, to će se automatski odraziti na sadržaj vašeg zida. To znači da na vašem Facebook zidu možete pratiti sve promene koje se tiču vašeg profila. 

Sa druge strane, i svi vaši Facebook prijatelji će biti u mogućnosti da „pišu po zidu“ tj. da vam ostavljaju poruke ili neke druge sadržaje. Kao što vidite, na mom zidu se upravo pojavila jedna takva poruka!

U ovom trenutku moram da vam skrenem pažnju na činjenicu da će poruka koju ste postavili na zid nekog od vaših prijatelja biti dostupna i svim njegovim prijateljima. Drugim rečima, ako iskoristim ovu prečicu i pređem na zid koji pripada mom prijatelju,  biću u prilici da tu postavim novu poruku. Kao što sam već pomenula, ovaj sadržaj će biti dostupan i svim njegovim Facebook prijateljima, što znači da ovo i nije baš najbolji način za direktnu komunikaciju. Ukoliko želite da pošaljete poruku koja će biti dostupna samo onome kome je i upućena, najbolje bi bilo da upotrebite neku od opcija koje se nalaze sa leve strane okvira.

Ukoliko želite da uklonite komentar koji ste postavili na nečiji zid, primenite funkciju Remove, a Facebook će od vas zahtevati da potvrdite svoju nameru. Na sličan način možete ukloniti i sve ono što se nalazi na vašem zidu. Pri tome nije bitno da li je taj sadržaj postavio neko od vaših Facebook prijatelja ili ste to sami uradili. Ja ću iskoristiti ovu priliku da sa zida uklonim poruku koja više nije aktuelna.

Jedna od dobrih strana Facebook-a je što vam omogućava da dodajete svoje komentare. Oni će biti postavljeni neposredno ispod sadržaja na koji se odnose, pa vam neće biti teško da ih prepoznate. Izgleda da je fotografija koju sam nedavno postavila privukla pažnju mojih prijatelja jer su se ispod nje pojavila čak tri komentara. Pošto se i oni nalaze na mom zidu, mogu da ih uklonim jednostavnim izborom opcije Delete. Za dodavanje novog komentara možete kliknuti na odgovarajuće polje i odmah početi sa unosom teksta.

Sadržaji koji se nalaze na tuđem zidu se takođe mogu komentarisati. Za to je predviđena opcija Comment koja se nalazi u sklopu same poruke. Nakon toga će se na ekranu pojaviti novi okvir pa vam neće biti teško da unesete svoj komentar.

Da bih vam pokazala kako se koristi sledeća funkcija, moram da se vratim na svoj profil. Kao što već sigurno znate, svoj stav možete izraziti i klikom na opciju Like. U tom slučaju će se ispod izabrane poruke pojaviti mali simbol u obliku ruke sa podignutim palcem, pa će svima biti jasno da vam se to dopada. Na isti način i drugi korisnici mogu da „lajkuju“ bilo koju poruku koja se nalazi na vašem zidu, a ovde se nalazi jedan takav primer.

U jednoj od prethodnih lekcija sam vam pokazala kako možete da sprečite da se određene informacije pojave na News Feed stranici. Na sličan način možete da kontrolišete i ono što se nalazi na vašem zidu. Drugim rečima, ukoliko ne želite da se ono što pišete svojim prijateljima ili postavljate na svoj profil automatski prenese i na zid, primenite sledeći postupak. Za početak iz Settings menija izaberite opciju Privacy Settings i pređite na odeljak pod nazivom News Feed and Wall. Ukoliko ne želite da se vaši komentari koji se odnose na fotografije pojave na zidu, isključite ovu opciju. Isto važi i za promene na profilu kao i za ostale pomenute operacije. Jednostavno kliknite na odgovarajući kvadratić i isključite automatsku reakciju. Na kraju nemojte zaboraviti da izborom dugmeta Save Changes sačuvate ove izmene.

Pošto sam i ja izmenila neke od ovih parametara, ne bi bilo loše da vam pokažem kako će se to odraziti na moj zid. Zato ću se vratiti na profil i dodati još nekoliko detalja. Pošto je polje koje se odnosi na omiljenu vrstu muzike još uvek prazno, ja ću u njega upisati Rolling Stones i sačuvati ovu izmenu. Ukoliko se sada vratim na svoj zid, videćete da se ova promena nije odrazila na njegov sadržaj.

Na kraju, želim da vam skrenem pažnju na to da iako zid na prvi pogled predstavlja idealnu površinu za postavljanje poruka, fotografija ili nekih drugih sadržaja, treba imati u vidu da će one biti dostupne svim vašim Facebook prijateljima. Isto važi i za sadržaje koje vi postavljate na tuđim zidovima a to ponekad može da izazove neočekivane probleme.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button