Corel 12
Sadržaj lekcije

Za početak ću vam pokazati šta ima novo u Corel-u 12. To znači da će prvih nekoliko lekcija biti posvećene izmenama i unapređenjima koje je pretrpela aktuelna verzija. Zatim ćemo se vratiti na pregled funkcija koje morate dobro savladati ako želite da samostalno kreirate ilustracije. Ako ste apsolutni početnik na ovom polju primene računara, pažljivo pogledajte sve lekcije a ako ste već koristili Corel, nadam se da ćete pronaći nešto što do sada niste znali i na taj način unaprediti svoju veštinu. Želim još samo da napomenem da će vam uskoro biti na raspolaganju i novi kurs za Corel 12 u kome će sve njegove funkcije biti detaljno obrađene.

Prva nova funkcija koju želim da vam pokažem je Smart Drawing. Ukoliko ste imali priliku da koristite Tablet PC ili neku grafičku tablu, sigurno ste se sreli i sa programom koji nosi naziv Graphigo. U kombinaciji sa ekranom ili površinom koja je osetljiva na dodir, ovaj program ima mogućnost da prepoznaje različite geometrijske oblike. To znači da možete slobodnom rukom nacrtati kružnicu ili kvadrat, a Graphigo će ih automatski pretvoriti u pravilnu geometrijsku formu. Da bih vam pokazao kako se koristi ova funkcija, prvo ću kliknuti na odgovarajuću ikonu sa palete a zatim pokušati da nacrtam kružnicu. Pošto nisam baš vešt u baratanju mišem, ovo neće biti savršena kružnica, ali će za Corel to biti sasvim dovoljno da shvati šta sam želeo da postignem. Na sličan način mogu da dođem i do pravilne elipse, pravougaonika, kvadrata ili neke druge geometrijske figure. Funkcija Smart Drawing može da prepozna preko 20 različitih oblika, pa postoji velika verovatnoća da će pogoditi ono što vam treba. To znači da bez problema možete skicirati i složene oblike poput strelica, zvezdica i oblačića tj. skoro sve što se nalazi u ovom meniju. Da bih vam to dokazao, ja ću u par poteza skicirati strelicu, a Corel će ovu žvrljotinu za tili čas pretvoriti u pravilnu formu. Isto važi i za neke druge oblike kao što su ukrštene linije ili romboidi. Ukoliko niste u potpunosti zadovoljni postignutim rezultatom, jednostavno aktivirajte funkciju Shape Tool i pomeranjem ove crvene tačke promenite oblik i dimenzije elementa.

Na kraju ću vam na jednom konkretnom primeru pokazati kako možete primeniti ovu funkciju. Za početak ću obrisati sve što sam do sada nacrtao i u par poteza skicirati jednostavnu brošuru. Prvo ću sa dve vertikalne linije podeliti ovaj list na tri dela. Corel će automatski dodati novi element i to pravougaonik koji kasnije lako mogu da smestim na odgovarajuću poziciju. Neka levi ugao bude rezervisan za sliku, a ispod nje ima dovoljno prostora za nešto teksta. Središnji deo brošure će ispuniti glavni sadržaj – najverovatnije neki tekst, dok sa desne strane može da stoji jedan grafikon i mapa na kojoj će biti označen naš tačan položaj. Eto, to bi bilo to!

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button