Corel 12
Sadržaj lekcije

Nekoliko narednih lekcija će biti posvećene specijalnim efektima i interaktivnim alatkama koje predstavljaju važan deo Corel-a. Za početak ću vam pokazati kako se koristi funkcija Blend Tool. Tačan naziv ove alatke je Interactive Blend Tool, a možete je pokrenuti izborom odgovarajuće ikone sa Tool palete. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti još 7 ikonica ali ćemo se za sada zadržati na prvih pet. 

Kao što se može zaključiti iz samog naziva, funkcija Blend vam omogućava da napravite “mešavinu” od dva različita objekta i na taj način postignete željene efekte. Evo o čemu se zapravo radi.

Za početak ću kliknuti na žutu kružnicu i držeći pritisnut levi taster miša pomeriti kursor do ovog narandžastog kvadrata. Ako u tom trenutku otpustim levi taster, na ekranu će se pojaviti novi element koji predstavlja postepeni prelaz između dva objekta. Ova transformacija će biti izvršena u 20 koraka, što potvrđuje i brojka koja se nalazi u ovom polju. U svakom koraku se pomalo menja boja ali i oblik konture, tako da kružnica polako prelazi u kvadrat. Ako želite da naglasite ovu transformaciju, smanjite broj koraka. Ja ću zato u ovo polje upisati broj 10 i pritisnuti Enter. Evo, sada se mnogo jasnije vidi svaka od pojedinih faza.

Ako se pitate zašto ova funkcija u svom nazivu sadrži reč interaktivna, obratite pažnju na ovaj marker. On se trenutno nalazi na sredini između kružnice i kvadrata što znači da će pretapanje biti ravnomerno. Ukoliko ga pomerim na jednu ili drugu stranu, Corel će zgusnuti pojedine faze pa će čitava transformacija biti potpuno drugačija. Pri tome želim da naglasim da se ovaj parametar ne menja u nekom posebnom okviru, već direktno na crtežu, što znači da je čitava operacija potpuno interaktivna.

Ukoliko želite da odvojite pretapanje boje i oblika, dva puta kliknite na marker. Sada možete da pomerite gornji trougao i podesite promenu boje i to potpuno nezavisno od položaja donjeg trougla koji služi za promenu oblika. Za ponovno objedinjavanje ovih parametara dovoljno je da ponovo dva puta brzo pritisnete levi taster miša.

Funkcija Blend se retko koristi za postizanje ovako jednostavnih efekata. Da bih vam pokazao šta još možete postići, prvo ću obrisati ovaj element i preći na kvadrat koji se nalazi u levom uglu crteža. Odmah želim da vam priznam da su ovi prelazi koji treba da dočaraju zaobljene površine napravljeni uz pomoć Blend-a. Evo kako se to radi.

Za početak ću nacrtati jedan kvadrat. Zatim ću uz zadržavanje tastera Shift dodati još jedan malo manji kvadrat. To sam postigao pritiskom na desni taster miša. Nakon toga mogu da ga ispunim sivom bojom i da mu ukinem liniju koja predstavlja okvir. Ovo poslednje je veoma važno jer se u protivnom može desiti da završite sa 10 ili dvadeset okvira koji se međusobno pretapaju. Za veći kvadrat ću izabrati nešto tamniju nijansu i ponovo isključiti prikazivanje okvira. Ako nakon toga pokrenem funkciju Blend Tool i kursorom pokažem od sredine ka ivici, na ekranu će se pojaviti prelaz koji izgleda kao zaobljena površina.

Sada mogu da selektujem unutrašnji kvadrat i da ga iskopiram na isto mesto. Neka novi element bude zelene boje. Iskoristiću ovu priliku da dodam i malo bele, jer želim da postignem nešto svetliju nijansu.

Ovo je samo jedan od primera kako možete koristiti funkciju Blend. Pošto je ovaj kurs namenjen početnicima, je se neću više zadržavati na ovoj temi ali vam preporučujem da sami eksperimentišete jer ćete na taj način najbolje savladati tehniku pretapanja.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button