Corel 12
Sadržaj lekcije

U ovoj lekciji ću pokušati da vam ukratko opišem neke od mogućnosti primene programa Photo-paint.

Jedan od noviteta koji donosi ova verzija, je i funkcija pod nazivom Touch-Up Brush. Ona je pre svega namenjena otklanjanju manjih nepravilnosti na fotografijama ali je možete iskoristi i za retuširanje. Da bih vam pokazao kako se to radi, ja ću prvo pritiskom na taster F2 uveličati ovu fotografiju. Pošto nisam uspeo da obuhvatim željeni deo, pritisnuću taster H i pomeriti se na dole. Sada se lepo mogu videti i ove sitne bubuljice na vratu pa ću iskoristiti funkciju Touch-Up Brush da bi ih uklonio. Za to je potrebno da prvo kliknem na ovu ikonu a zatim pokrenem željenu funkciju. Ako nakon toga kursor postavim iznad problematičnog mesta na koži i pritisnem levi taster miša, program će automatski ispraviti sve nepravilnosti. Ukoliko želite da se usredsredite na manju površinu, istovremeno sa pritiskom na taster Shift kliknite i povucite miš sve dok ne postignete odgovarajuću veličinu kursora. Sada mogu da se pozabavim i ovim sitnim tačkicama i u potpunosti uklonim sve bubuljice. Na kraju ću pritiskom na taster F4 ponovo prikazati kompletnu fotografiju. Kao što vidite, koža na vratu sada izgleda mnogo bolje.

Jedan od čestih problema koji mogu nastati ako pri fotografisanju koristite blic, je pojava tzv. Red Eye efekta. On se manifestuje u formi crvenih tačaka koje se nalaze tačno na mestu gde bi trebalo da budu zenice. Evo kako se to može ispraviti.

Za početak ću pokrenuti funkciju Red-Eye Brush a zatim držeći taster Shift pritisnuti levi taster i pomeriti miš da bih obuhvatio malo veću površinu. Pošto je sada ova kružnica dovoljno velika da obuhvati čitavu zenicu, treba još samo da je postavim na odgovarajuće mesto i pritisnem levi taster miša. Kao što vidite, Photo-paint će automatski ispraviti ovaj problem i zenicama vratiti prirodnu boju. Ukoliko niste u potpunosti zadovoljni postignutim rezultatima, možete nekoliko puta ponoviti isti postupak.

Jedna od glavnih prednosti Photo-paint-a je u tome što u njemu mnogo stvari možete uraditi na vrlo jednostavan način. To znači da su mnoge funkcije potpuno automatizovane, pa korisnik ne mora da se muči sa podešavanjem raznih parametara. Evo jednog konkretnog primera.

Za početak ću otvoriti Image meni, kliknuti na stavku Adjust i iz pomoćnog menija izabrati opciju Auto Equalize. U tom trenutku će čitava fotografija dobiti mnogo prirodniji ton. Zbog problema sa kamerom i osvetljenjem, na originalu je crvena boja bila prenaglašena. Photo-paint je to uočio i sveo na normalan nivo. Još jednom ću vam pokazati kako je izgledao original a kako ispravljena verzija.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button