YouTube
Sadržaj lekcije

Pošto sada znate kako se na YouTube postavljaju video sekvence, vreme je da krenemo dalje i posvetimo se drugim temama. Jedna od njih se odnosi na promene osnovnih parametara i podataka koji prate svaki video.

Ukoliko imate otvoren nalog, na vrhu ekrana će uvek biti prikazano dugme sa vašim korisničkim imenom. Dovoljno je da kliknete na njega, pa će se na ekranu pojaviti meni koji obuhvata nekoliko opcija. Mene u ovom trenutku najviše zanima stavka My Videos pa ću zato kliknuti na nju i prikazati novu stranicu. Na njoj se nalaze sve video sekvence koje sam do sada postavio što potvrđuje i trenutno izabrana stavka – Uploaded. Ja ću potražiti sekvencu koju sam postavio u jednoj od prethodnih lekcija i potražiti dugme na kome piše Edit. Ako kliknem na njega, na ekranu će se pojaviti detaljni prikaz svih parametara koji prate ovaj video. Neki od njih su vam već poznati, ali sigurno niste znali da ih na ovaj način možete menjati i dopunjavati. Ja ću iskoristiti ovu priliku da dopunim polje u kome se nalaze ključne reči i na taj način olakšam pretragu. Na isti način mogu da promenim i kategoriju u koju sam svrstao ovaj snimak ali me u ovom trenutku više zanimaju opcije koje se nalaze u dnu okvira. Jedna od njih mi omogućava da izaberem kadar koji će biti korišćen kao ilustracija. Na žalost, YouTube mi neće dozvoliti da na ovo mesto ubacim neku novu sliku, pa se moram zadovoljiti onim što mi je ponuđeno.

U nastavku se nalaze opcije koje mi omogućavaju da ograničim pristup ovoj video sekvenci a tu su i parametri koji se odnose na prikaz komentara i drugih pratećih sadržaja. Između ostalog, izvorom opcije Embedding možete onemogućiti „ugrađivanje“ ovog sadržaja u druge Web stranice.

U desnoj polovini ovog okvira se može videti sama video sekvenca ali je meni mnogo zanimljiviji sledeći odeljak jer se u njemu nalaze opcije koji mi omogućavaju da preciznije odredim vreme i mesto snimanja. Pri tome mogu da se poslužim i nekim prečicama što znači da je za unos današnjeg datuma dovoljno da kliknem na dugme Today. Unos tačne lokacije je malo složeniji ali se uvek možete poslužiti funkcijom Map Location i automatski uneti željenu poziciju.

Pre nego što dovršim ovu lekciju moram da vam skrenem pažnju na još jedan detalj. Naime, sve promene koje sam napravio neće imati nikakvo dejstvo ukoliko ne kliknem na dugme Save Changes.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button