Sadržaj kursa
Windows 8
Sadržaj lekcije

Ako želite da odštampate sadržaj nekog fajla, to možete uraditi direktno iz Windows-a i na taj način uštedeti malo vremena. Drugim rečima, nije neophodno da prvo ulazite u odgovarajući program i pokrećete komandu Print jer će Windows to automatski uraditi za vas.

Da bih vam pokazao kako to izgleda u praksi, ja ću prvo preći na Desktop a zatim otvoriti folder sa primerima. Ako zanemarimo video sekvence i audio klipove koje nije moguće štampati na raspolaganju su mi jedan tekst i nekoliko slika. Za njih je dovoljno da iz Share odeljka pokrenem funkciju Print ili da pritiskom na desni taster miša otvorim pomoćni meni i u njemu potražim istoimenu opciju. U svakom slučaju, na ekranu će se pojaviti novi okvir koji obuhvata sve parametre koji su mi potrebni za štampanje. Pošto sam se uverio da je u pitanju upravo ona slika koju želim da odštampam, mogu da sa liste izaberem odgovarajući uređaj i proverim ostale parametre. Na žalost, ovaj štampač ne može da izbegne malu marginu a to će se odmah odraziti i na prikaz u sredini okvira. Ostali parametri kako što je npr. broj kopija i relativna veličina mi odgovaraju ali morate imati na umu da ovaj poslednji zavisi i od formata na kome se štampa. Ako i vaš uređaj može da koristi različite veličine papira, one će vam biti dostupne iz ovog menija. Kvalitet štampe takođe zavisi od mogućnosti samog uređaja a pošto sam ja izabrao laserski štampač moraću da se zadovoljim sa 600 dpi. Na kraju, postoji mogućnost da sa ove liste izaberete i vrstu papira. To takođe može da utiče na kvalitet štampe pogotovu ako su u pitanju fotografije. Upravo iz tog razloga ću se odlučiti za specijalan papir i to onaj koji je posebno prilagođen kolor štampačima. Osnovni režim podrazumeva da se kompletna stranica iskoristi za samo jednu sliku ali se to može lako promeniti. Dovoljno je da se iz ove ponude izabere neki drugi režim i automatski dobije više prostora za druge sadržaje. Ja ću se odlučiti za režim koji podrazumeva četiri slike po listu. Pošto sam za štampanje izabrao samo jedan fajl, ostala tri mesta će ostati prazna pa mi ne preostaje ništa drugo nego da broj kopija uskladim sa izabranim režimom. Evo, ovako je već mnogo bolje! Na kraju treba još samo da kliknem na dugme Print i dovršim ovu operaciju. Pošto je sve ovo ipak bio samo primer, ja ću se sa Cancel vratiti na File Explorer.

Na isti način možete štampati i druge tipove fajlova. To se pre svega odnosi na razne vrste tekstualnih sadržaja ali i na tabele, grafikone i još mnogo toga. Pošto smo uspešno završili i ovu lekciju ja ću zatvoriti sve okvire i vratiti se na početni ekran.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button