Office 2013 noviteti
Sadržaj lekcije

Prema mišljenju mnogih korisnika Office-a 2013, nova verzija programa OneNote predstavlja pravi skriveni dragulj. U ovoj lekciji ću vam pokazati njegove najzanimljivije novitete.

Čim kliknem na ovu prečicu, na ekranu će se pojaviti novo korisničko okruženje koje se po svemu uklapa u opšti izgled Office-a 2013. Pri tome će biti prikazana potpuno nova „sveska za beleške“ (Notebook), koja je automatski povezana sa vašim nalogom. Upravo iz tog razloga se podatak koji vidite u gornjem desnom uglu poklapa sa naslovom ovog Notebook-a. Osim toga, sa desne strane će se pojaviti i dodatne stranice koje vam mogu pomoći da se brzo uklopite u novu verziju programa. Na prvoj se između ostalog, nalazi kratko uputstvo za sinhronizaciju sa vašim SkyDrive nalogom i to u formi video sekvence. Sve ovo je dopunjeno sa nekoliko korisnih saveta pa verujem da ćete se relativno lako snaći i vrlo brzo usvojiti nov način rada. Sledeća stranica predstavlja samo nastavak ovog uputstva ali ne bi bilo loše da i nju detaljno proučite, pogotovu ako do sada niste imali prilike da koristite ovaj program.

Pre nego što pređem na nešto konkretnije, želeo bih da vam skrenem pažnju na činjenicu da su u ovoj verziji OneNote-a sve trake sa alatima automatski uklonjene sa ekrana. Sa druge strane, prečice koje predstavljaju pojedine odeljke se i dalje nalaze na samom vrhu pa možete slobodno kliknuti na neku od njih. U tom trenutku će se pojaviti odgovarajuća paleta pa vam neće biti teško da aktivirate željenu funkciju. Ja ću jednostavno kliknuti na sredinu ekrana, a OneNote će automatski ukloniti aktivnu paletu. Na ovaj način se zaista može obezbediti dosta korisnog prostora koji bi inače stalno bio zauzet manje bitnim sadržajima.

U nastavku lekcije ću vam pokazati kako možete da kreirate potpuno novi Notebook. Za početak je potrebno preći na File odeljak a zatim izabrati opciju New. U tom trenutku će se sa desne strane pojaviti nekoliko prečica. Pri tome će na prvom mestu biti ona koja vam omogućava prelazak na SkyDrive, što je u potpunosti u skladu sa principima na kojima funkcioniše ceo Office 2013. Naravno, ništa vas ne sprečava da novu belešku držite na svom računaru i pri tome iskoristite čak i neki od izmenjivih diskova. Ukoliko vam to potrebno, izborom treće opcije možete  kreirati i posebne prečice do ovakvih uređaja. Ja ću se ipak odlučiti za svoj SkyDrive, jer na njemu inače imam dovoljno besplatnog prostora. Nakon toga je dovoljno da u ovo polje unesem naziv novog dokumenta i kliknem na dugme Create Notebook. Program će mi odmah ponuditi mogućnost da o tome obavestim i svoje saradnike ali ću ja to ostaviti za kasnije.

Konačno, ispred mene će se pojaviti potpuno prazan ekran što znači da je sve spremno za unos novih beleški. Doduše, u gornjem levom uglu će i dalje biti prikazan naziv aktivnog Notebook-a i kartica koja označava praznu stranicu. Ja ću ovom prilikom iskoristiti sadržaj koji se već nalazi u jednom od primera. Reč je o dokumentu koji sam ranije pripremio u Word-u pa mi zato nedostaje samo naslov. Pošto sam i to sredio, mogu da kliknem na slobodnu površinu i iz Insert odeljka pokrenem funkciju File Printout. Ona mi omogućava da sadržaj nekog dokumenta pretvorim u nešto što najviše liči na štampanu verziju. Čim kliknem na ovu ikonu, na ekranu će se pojaviti okvir u kome mogu da potražim odgovarajući fajl i sa Insert dovršim ovu operaciju. U tom momentu će se na ekranu na kratko pojaviti i sam Word i to samo dok se ne dovrši prebacivanje podataka. Vrlo brzo ću biti u mogućnosti da se vratim na OneNote, i pogledam šta sam postigao. Kao što vidite, nova beleška obuhvata nekoliko stranica a one su prikazane sa desne strane ekrana. To znači da vrlo lako mogu da prođem kroz kompletan sadržaj koji predstavlja identičnu kopiju osnovnog dokumenta.

Ovo je bio samo kratak pregled novog radnog okruženja koje se po nekim detaljima razlikuje od onog na šta ste navikli. Ipak, verujem da ćete lako usvojiti novi način rada i prihvatiti sve novitete.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button