Office 2013 noviteti
Sadržaj lekcije

Ukoliko na svom računaru imate Office 2013 Professional ili Professional Plus, onda ćete biti u prilici da koristite i program za rad sa bazama podataka – Microsoft Access. Ja ću vam u ovoj lekciji pokazati šta je novo u njegovoj aktuelnoj verziji.

Čim kliknete na odgovarajuću prečicu, na ekranu će se pojaviti niz novih opcija. Doduše, one su karakteristične za sve programe iz ove kategorije, što znači da će se i u ovom slučaju pred vama pojaviti početni ekran sa svega nekoliko funkcija. Ukoliko ste već koristili ovaj program, u gornjem levom uglu će se pojaviti prečice ka nedavno otvaranim bazama. Ukoliko želite da nastavite rad na nekim drugim podacima, na raspolaganju vam je i funkcija Open. Ipak, najveći deo ekrana će zauzeti tzv. šabloni je najbolje da to ostavimo za sledeću lekciju. Ukoliko ste se prethodno prijavili na ostale Microsoft-ove servise, u gornjem desnom uglu će biti prikazano vaše korisničko ime i email adresa. Sasvim desno se nalaze prečice ka često korišćenim funkcijama kao što su Help, Minimize, Maximize i Close.

Ja ću iskoristiti ovu priliku da vam pokažem kako izgleda nova Access baza. Nemojte da vas zbuni to što se na mestu prvog šablona nalazi prečica za izradu Web aplikacije, mada to jasno pokazuje pravac u kome će se razvijati ovaj program. Ja ću se ipak zadržati na lokalnoj primeni i izborom druge prečice krenuti sa postavkom nove baze. Za to je dovoljno da se u ovo polje unese njen naziv i klikne na dugme Create. Nakon toga će se na ekranu pojaviti kompletno radno okruženje pa mi neće biti teško da počnem sa unosom podataka. Pri tome će mi i dalje na raspolaganju biti sve uobičajene funkcije pa mogu jednim potezom da se vratim na File odeljak i izaberem neku od njih. To znači da mogu u svakom trenutku da kreiram novu bazu, otvorim neku od postojećih, da sačuvam izmene, odštampam podatke ili je jednostavno zatvorim. Tu su i prečice do mog naloga i drugih neophodnih funkcija. Ja ću se sada vratiti na prethodni ekran jer

želim da vam pokažem kako izgleda i ostatak radnog okruženja. Kao što vidite, sve funkcije su smeštene u nekoliko odeljaka pri čemu je trenutno prikazan sadržaj onog poslednjeg jer se od mene očekuje da kreiram prva polja na novoj tabeli. Na dnu ekrana se nalaze funkcije koje mi omogućavaju da se krećem po ovim poljima, a sasvim desno su prečice za promenu radnog režima. Ja se trenutno nalazim u Data sheet režimu a za prelazak u Design View je potrebno da kliknem na sledeću ikonu. Pošto je za to neophodno da kreiram novi fajl je ću se izborom dugmeta Cancel vratiti na prethodni korak.

Kao što vidite, svi elementi radnog okruženja su u potpunosti prilagođeni aktuelnim trendovima što znači da više nema onih 3D efekata ali je u gornjem levom uglu i dalje prisutan tzv. Quick Access Toolbar. Ja nisam uneo nijedan novi podatak, pa mogu da aktiviram funkciju Close i zatvorim ovaj program.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button