Office 2013 noviteti
Sadržaj lekcije

Nova verzija Publisher-a ne obiluje novim funkcijama ali ipak postoje neke koje vredi pomenuti. To se pre svega odnosi na mogućnost unosa slika koje se nalaze na Internetu tj. Online. Pri tome nije bitno da li ste je preuzeli iz zvanične Office baze, pronašli preko nekog pretraživača ili se ona nalazi na vašem Flickr nalogu. U ovoj lekciji ću vam pokazati kako se to radi.

Ja sam već otvorio jedan primer pa ću se odmah prebaciti na njegovu poslednju stranicu. Pošto se na njoj nalazi samo kraći tekst i nekoliko raznobojnih kvadratića imaću dovoljno prostora da ubacim i jednu sliku. Za početak je potrebno da kursor postavim na odgovarajuću poziciju a zatim da iz Insert odeljka pokrenem funkciju Online Pictures. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti novi okvir sa nekoliko opcija. Prva vam omogućava da pretražite zvaničnu Office bazu u kojoj se nalazi veliki broj besplatnih ilustracija. Ako vam to nije dovoljno, pređite na drugo polje i iskoristite mogućnosti koje vam nudi jedan od najpopularnijih servisa za pretraživanje – Bing. Ukoliko spadate u onu grupu korisnika koji poseduju Microsoft-ov nalog u gornjem desnom uglu ekrana će biti prikazano vaše ime, a to znači da ste trenutno i prijavljeni. U tom slučaju će vam biti dostupna i treća opcija – pristup vašem Sky Drive-u. Slično važi i korisnike Flickr-a. Oni slike mogu da preuzimaju direktno sa svog naloga a za to je potrebno da prvo kliknu na ovu ikonu i povežu se sa ovim servisom. Najbolje bi bilo da se pri tome spoje Microsoft-ov i Flickr nalog a to se može postići klikom na ovo dugme. Nakon toga ćete biti u mogućnosti da unesete svoju Yahoo ID i lozinku i izaberete dugme za prijavu. Ako je sve u redu, ova dva sistema će se automatski povezati.

Sada će umesto ikone na dnu, opcija za korišćenje Flickr-a biti premeštena u sredinu što znači da je potpuno ravnopravna sa ostalim. Osim toga, na ekranu će se pojaviti i nekoliko slika koje potiču sa ovog servisa a ako poželite da vidite još neke, jednostavno kliknite na ovu prečicu. Ja ću iskoristiti ovu priliku da sa svog Flickr naloga preuzmem jednu ilustraciju i da je ubacim u Publisher. Od tog trenutka ona će postati potpuno ravnopravna sa ostalim sadržajima, baš kao da sam je ubacio sa hard diska ili Flash drajva. To znači da mogu da je premeštam, menjam veličinu ili primenim bilo koju od funkcija koje se nalaze na ekranu.

Verujem da vas je obradovala činjenica da više nećete morati na prekidate rad u Publisher-u da bi pripremili slike, jer se one sada mogu direktno preuzeti i ubaciti u dokument.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button