Office 2013 noviteti
Sadržaj lekcije

Pre nego što vas upoznam sa ostalim novitetima Outlook-a 2013 ne bi bilo loše da vidite kako sada izgleda njegovo radno okruženje. Pošto sam ja već aktivirao svoj mail nalog, na ekranu se automatski pojavio sadržaj mog Inbox-a. Kao što vidite, svi elementi su usklađeni sa novim stilom koji inače važi i za ostale aplikacije iz Office-a 2013. Ipak, za razliku od prethodnih verzija, sada se sa leve strane ekrana može videti da je automatski aktivan režim u kome su prikazane različite poruke – tzv. Mailbox. On je podeljen na više segmenata a najvažniji među njima je svakako Inbox. U njemu se nalaze sve poruke koje su do sada pristigle na moju email adresu a plava linija sa leve strane označava one koje još nisam otvorio. Da bi rad sa ovakvim porukama bio još efikasniji, novi Outlook raspolaže i funkcijom koja se naziva Sneak Peak. Ona vam omogućava da „zavirite“ u sadržaj neke poruke i odmah aktivirate neku od ponuđenih opcija. To znači da je dovoljno da kursor postavim iznad neke poruke pa da se iznad nje pojave ikonice za obeležavanje (Flag), brisanje (Delete) itd.

Na sličan način funkcionišu i drugi segmenti novog Outlook-a. Ja ću primera radi, postaviti kursor iznad ikonice koja predstavlja kalendar ali neću pritisnuti levi taster miša jer je i ovo sasvim dovoljno da se na ekranu pojave informacije koje su m potrebne. Pri tome mislim na aktivnosti koje se automatski pojavljuju čim izaberem odgovarajući datum. Više informacija o konkretnom sastanku mogu da prikažem jednostavnim klikom na priloženi link a to do sada nije bilo moguće bez prelaska na Calendar. Na sličan način možete „zaviriti“ i u listu koja obuhvata sve vaše kontakte ili proveriti da li se na rasporedu nalazi neka planirana aktivnost. Pri tome možete koristiti i polje za pretragu ali to ima smisla samo ako baratate sa veći brojem informacija.

Posle ovog kraćeg izleta, ja bih želeo da vam pokažem još par izmena koje su vezane za sam Inbox. Upravo iz tog razloga sam selektovao jednu poruku a njen sadržaj se može videti na desnoj polovini ekrana. Iako su funkcije za odgovaranje (Reply, Replay All) i prosleđivanje (Forward) i dalje prisutne na Home paleti, sada ih možete aktivirati i izborom odgovarajućeg dugmeta iz ove zone. To znači da je za slanje odgovora dovoljno kliknuti na ovu ikonu, pa će se na ekranu odmah pojaviti adresa primaoca i naslov poruke. Nakon toga možete jednostavno uneti svoj odgovor i kliknuti na dugme Send. Ukoliko se u poslednjem trenutku predomislite i odustanete od slanja, jednostavno kliknite na dugme Discard. Za one koji su navikli da poruka bude prikazana u posebnom okviru, na raspolaganju je i funkcija PopOut. Meni se više dopada da to uradim na licu mesta, pa zato smatram da su autori novog Outlook-a napravili dobar posao.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button