Office 2013 noviteti
Sadržaj lekcije

Jedna od glavnih odlika nove verzije Office-a je veliki izbor šablona koji se mogu upotrebiti za izradu novih dokumenata. Naravno, to važi i za PowerPoint pa se nemojte iznenaditi kada se nakon što ga pokrenete na ekranu pojavi upravo ovakva slika.

Kao što vidite, sa leve strane se nalazi velika površina koja je pre svega rezervisana za brz pristup nedavno korišćenim prezentacijama. Kod mene je ta lista potpuno prazna, jer do sada nisam koristio ovaj program ali će se vrlo brzo i na njoj pojaviti nove prečice. Doduše, na raspolaganju mi je opcija za otvaranje postojećih dokumenata pa mogu lako da potražim neki od gotovih primera.
Najveći deo ekrana zauzimaju tzv. šabloni tj. unapred pripremljene prezentacije koje u svakom trenutku možete upotrebiti kao osnovu za nove sadržaje. U ovom trenutku će mi biti dostupan samo manji deo kolekcije ali treba imati na umu da se najveći izbor šablona inače nalazi na Internetu. Sa druge strane, koliko želite da sami postavite sve potrebne elemente, uvek možete izabrati opciju Blank Presentation i krenuti od potpuno praznog slajda.

Ipak, pošto je tema ova lekcija rad sa šablonima, ja ću se potruditi da vam pokažem kako možete da dođete do što većeg broja potencijalnih prezentacija. Ukoliko tačno znate šta vam je potrebno, najbolje bi  bilo da upotrebite polje za pretragu. U suprotnom, uvek možete pokušati sa nekom od ponuđenih kategorija kao što su Business, Calendars, Charts and Diagrams, Medical, Nature itd. Ja ću se odlučiti za pretraživanje i u ovo polje uneti – marketing. Čim pritisnem Enter, na ekranu će se pojaviti prvi rezultati. Kao što vidite, izbor je zaista veliki jer se u pojedinim kategorijama nalazi i preko stotinu različitih šablona. Pored uprošćenog grafičkog prikaza, svako od ponuđenih rešenja prati i kratak opis a ako vam se neki od njih zaista dopadne, jednostavno kliknite na sličicu i prikažite ostale detalje. Najveći deo okvira će zauzeti prikaz prvog slajda a sa desne strane ćete videti njegov opis kao i ocenu koju su mu dali ostali korisnici. Ukoliko želite da vidite kako izgledaju ostali detalji, kliknite na strelicu koja se nalazi u dnu okvira i pregledajte ostatak prezentacije. Za konačni izbor je dovoljno kliknuti na dugme Create, a ako želite da vam ovaj šablon i dalje bude pri ruci iskoristite funkciju Pin Template, koja se nalazi u gornjem desnom uglu. Nakon toga će on biti prebačen na početnu stranicu pa više nećete morati da ga tražite po Internetu. Za prelazak na naredni primer možete upotrebiti bočne strelice što je ponekad lakše nego ponovno pretraživanje čitave liste.

Kao što sam već pomenuo, izborom dugmeta Create se automatski preuzima izabrano rešenje i ono postaje osnova za dalji rad. Sad druge strane, ukoliko želite da odustanete, uvek možete kliknuti na dugme Close i zatvoriti ovaj okvir. Ja ću pokušati da pronađem nešto još zanimljivije jer me izbor zaista veliki.

Za povratak na početni ekran u svakom trenutku možete upotrebiti ovu strelicu. Nakon toga će se pred vama opet pojaviti osnovne opcije, pa možete slobodno nastaviti sa radom.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button