Sadržaj kursa
Photoshop
Sadržaj lekcije

Alatke za crtanje su u Photoshop-u 7 dovedene gotovo do savršenstva. Za razliku od prethodnih verzija, u ovoj možete kreirati realistične efekte.

Pogledajte sledeći primer. Kreiraćemo kopiju ove slike, kojoj smo u prethodnom poglavlju izbrisali neke nepotrebne detalje. Krajnji cilj ovog postupka je da postignemo efekat kao da smo crtali rukom. Prvi korak će biti dodavanje filtra Gaussian Blur, a zatim postavljanje preklopa na Overlay. Zatim mu povećajte providnost, da bi dobili svetliju sliku, što će vam dobro doći u sledećem koraku. Da biste ipak smanjili ovaj efekat, dodajte novi lejer sa podešavanjem krivih. Napravićemo S krivu, ali u suprotnom smeru od onog koji obično pravimo. Sledeći korak je dodavanje neke neprirodne boje, pa stoga možemo dodati novi lejer sa mapom gradijenta. Dodajte malo zelenih tonova, a to možete postići ako izaberete ovu mapu. Obavezno uključite i opciju Reverse, kako biste videli više detalja. Kao što sada možete da vidite, oblast sa svetlim tonovima je izuzetno mala, pa smo zbog toga dobili dosta oštrih detalja. Kliknite na ovu mapu kako biste je izmenili. Smanjite ovaj procenat, kako biste povećali nivo svetlih tonova. Pošto ne želite da ova slika ima previše zelenih tonova, ali da i dalje ima zeleni sjaj, promenite režim preklopa na Soft Light. Dodajte novi lejer i postavite ga ispod lejera sa mapom gradijenta. Sada, sa velikom crnom četkom iscrtajte tamne okvire oko slike. Pošto ste napravili sve neophodne izmene na slici, slobodno možete sabiti sve lejere u jedan. Da biste to uradili, otvorite meni panela i u njemu izaberite opciju Flatten Image. Za kraj, snimite ovaj dokument.

Ako pogledate History panel, videćete da je on prepun različitih snimaka, kao i prethodnih akcija. Zato ćemo zatvoriti ovaj dokument i ponovo ga otvoriti. Ako ponovo pogledate History panel, videćete da je na njemu sada samo jedan snimak, a to je snimak originala.

Pošto ova slika izgleda dosta ravno, dodaćemo joj malo kontrasta. Pritisnite tastere Control i U kako biste prikazali okvir Hue / Saturation. Povećajte zasićenje i kliknite na dugme OK. Sad ćemo dodati novi lejer, a nakon toga izabrati glavnu boju. Izabraćemo i boju papira. Ako pritisnete tastere Alt i BackSpace, popunićete pozadinu lejera izabranom bojom. Zatim otvorite meni Filter i u podmeniju Texture, izaberite opciju Texturizer. U padajućoj listi Texture imamo na raspolaganju nekoliko tekstura koje kasnije možemo slobodno da isprobamo, ali ćemo za sada ostaviti vrednost SandStone.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button