Sadržaj kursa
Digitalna pismenost
Sadržaj lekcije

Ukoliko je vaš računar povezan na Internet, postoji velika verovatnoća da imate i svoju E-mail adresu. Zato ću čitavo poglavlje posvetiti upravo ovoj temi – upotrebi elektronske pošte.

Za početak ću vam objasniti šta je elektronska pošta i kako sve to funkcioniše. E-mail je skraćenica za poruke koje se šalju preko Interneta i to uz pomoć specijalnih programa. Doduše, postoje i Web sajtovi koje možete koristiti u ovu svrhu ali je princip uglavnom svuda isti.

Da biste nekome poslali E-mail poruku, neophodna vam je odgovarajuća adresa koja se obično unosi u polje pod nazivom To. Sama poruka može da sadrži običan tekst ali i posebne dodatke u vidu fajlova. Ako ste završili da unosom, sve što treba da uradite je da kliknete na dugme Send i poruka će krenuti ka svom odredištu. Njena prva stanica će biti server koji pripada vašem Internet provajderu. Na njemu se vrši prva provera i čitava poruka prosleđuje dalje kroz mrežu sve dok ne stigne do servera koji koristi primalac. On istovremeno služi i kao svojevrsno „poštansko sanduče“ u kome će poruka biti sačuvana sve dok primalac ne pokrene funkciju za njeno preuzimanje. Čitav postupak može biti završen za svega nekoliko sekundi ali to ne znači da će poruka odmah biti i pročitana. Naime, ukoliko primalac nije pored svog računara ili se bavi nekim drugim poslom, poruka će sve vreme biti na njegovom E-mail serveru.

U svakom slučaju, da biste slali i primali E-mail poruke morati imati svoju adresu. Nju će vam najčešće dodeliti Internet provajder ali nije redak slučaj da se koriste adrese koje potiču od različitih kompanija ili Internet servisa. U ovu kategoriju spadaju Google-ov Gmail i Microsoft-ov Hotmail ali postoje i mnogi drugi manje poznati servisi. Neki korisnici imaju više E-mail adresa pa na taj način mogu da razdvoje privatne od poruka koje su vezane za posao. Ukoliko ne želite da se vezujete za neku firmu ili Internet provajdera, najbolje bi bilo da otvorite nalog na nekom od javnih servisa jer ćete na taj način moći da svoje poruke primate i šaljete sa bilo kog računara.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button