Sadržaj kursa
Digitalna pismenost
Sadržaj lekcije

Verovatno ste već čuli za pojam – operativni sistem, ali niste bili sigurni o čemu se radi. U pitanju je poseban program koji vam omogućava da upravljate osnovnim funkcijama računara. Pored toga, operativni sistem kontroliše i rad svih ostalih programa što znači da bez njega uopšte ne bi ni mogli da koristite svoj računar. Zahvaljujući operativnom sistemu vaš računar može da kontroliše radnu memoriju, prenosi i kopira fajlove, prima vaše komande preko tastature i miša i prikazuje rezultate. Jednostavno – savremeni računar se ne može ni zamisliti bez kompletnog operativnog sistema.

Ukoliko ste kupili novi računar, trebalo bi da na njemu već postoji operativni sistem a ako to nije slučaj budite bez brige – on se može i naknadno instalirati. U tom slučaju bi bilo najbolje da izaberete najnoviju verziju jer vam jedino ona garantuje da ćete iz svog računara moći da izvučete maksimum. U svetu PC računara se najčešće koristi Microsoft Windows a njegova najnovija verzija nosi oznaku Windows 7. Pored toga, postoje i računari za koje se preporučuje upotreba drugog operativnog sistem a to je Mac OS X. Verovatno ste čuli i za Linux ali je on znatno manje rasprostranjen. U stvari, postoji još mnogo različitih operativnih sistema koji su specijalno napravljeni za određene tipove uređaja. Popularne konzole za igru kao što su Wii, PS 3 ili X-Box takođe imaju svoj operativni sustem jer bez njega ne bi mogli da funkcionišu. Čak i neki mobilni telefoni mogu da se pohvale kako je na njima moguće pokrenuti Android, Symbian ili neki drugi sistem koji omogućava rad sa programima i podacima.

Pored toga što vam omogućavaju da upravljate osnovnim funkcijama svog računara savremeni operativni sistemi uključuju i veliki broj programa koje možete koristiti u različite svrhe. Pošto oni dopunjavaju osnovni sistem, često se može čuti da su u pitanju aplikacije tj. funkcije koje proširuju njegove mogućnosti. U ovu grupu spadaju svi programi koji vam omogućavaju da obavite neki konkretan zadatak. To može biti unos i obrada teksta, rad sa fotografijama, prijem i slanje elektronske pošte itd. Iako ćete uz sam operativni sistem najverovatnije dobiti i niz ovakvih programa uvek možete da dodate nove i na taj način proširite svoje mogućnosti. Pri tome treba imati u vidu da iako postoje i besplatni programi, većina proizvođača živi od njihove prodaje pa je zato potrebno platiti odgovarajuću nadoknadu. Pored toga, morate izabrati onu verziju koja odgovara vašem operativnom sistemu. Na sreću, velika većina ovih programa je raspoloživa u nekoliko varijanti pa vam neće biti teško da odaberete onu koja vam je potrebna. U tom cilju je dovoljno da potražite podatke koji se obično nalaze u segmentu pod nazivom System Requirements i proverite da li vaš računar zadovoljava ove uslove. Pored verzije operativnog sistema, važno je da raspolažete sa dovoljno radne memorije (RAM), prostora na hard disku kao i da vaš procesor odgovara traženim specifikacijama. U narednih nekoliko lekcija ću se potruditi da vam još detaljnije objasnim osnovne karakteristike operativnog sistema.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button