Sadržaj kursa
WordPress
Sadržaj lekcije

U WordPress-u postoje dve vrste sadržaja – prilozi i stranice (Posts and Pages). Neophodno je da shvatite u čemu se oni razlikuju da bi mogli da postavite dobro organizovani sajt. Dakle, u čemu se to razlikuju prilozi i stranice?

Tipičan prilog ćete najlakše pronaći ako posetite sajt sa nekim Internet dnevnikom (Blog) ili potražite najnovije vesti. U pitanju su kratki tekstovi koji se brzo smenjuju pri čemu se najnoviji sadržaji postavljaju iznad postojećih. Drugim rečima, ako često objavljujete kratke poruke, komentarišete neke događaje ili jednostavno postavljate nove slike, to znači da baratate prilozima. Ovakvi sadržaji se lako prepoznaju po tome što su grupisani jedan iznad drugog i na taj način formiraju hronološki redosled. Prilozi se mogu organizovati prema datumu, autoru, kategoriji ili posebnoj oznaci (Tag). Na taj način se korisnicima omogućava lakši pristup i efikasnije pronalaženje odgovarajuće informacije. Prilozi obično sadrže komentare i linkove ka društvenim mrežama a upravo to se smatra jednom od najvećih prednosti WordPress-a. U prošlosti su informacije na Internetu uglavnom putovale u jednom smeru što znači da je postojala jasna podela između autora i čitalaca. Danas je situacija znatno drugačija jer se pojavom društvenih mreža do sada pasivni korisnici direktno uključuju u kreiranje različitih sadržaja. To u praksi znači da oni mogu da ostavljaju komentare i svojim prijateljima prosleđuju sadržaje koji su im posebno zanimljivi.

Za razliku od priloga, stranice (Pages), obično sadrže informacije trajnog karaktera. To se posebno odnosi na podatke o vlasniku sajta (About) i kontakte. Upravo iz tog razloga se smatra da su ovakvi sadržaji više u službi samog sajta nego što prenose aktuelne informacije. Stranice su obično hijerarhijski organizovane što znači da su one međusobno povezane i da se upotrebom linkova može lako preći sa jedne na drugu. Pri tome se mogu koristiti različiti tipovi menija od onih koji se otvaraju sa vrha na dole pa do standardnih koji se obično postavljaju uz ivice ekrana. Na kraju, treba imati u vidu da stranice retko sadrže komentare mada vam WordPress omogućava da formirate i ovakve sadržaje.

Nadam se da vam je sada jasnije u čemu se razlikuju prilozi i stranice i da ste spremni da ih kombinujete. Ja ću se u nastavku kursa potruditi da vam što detaljnije objasnim kako se kreiraju različiti sadržaji a vama preporučujem da sledite ova uputstva i polako formirate svoj prvi WordPress sajt.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button