Sadržaj kursa
Windows 8 saveti i trikovi
Sadržaj lekcije

Kao što ste i sami mogli da se uverite i ova verzija Windows-a se u velikoj meri oslanja na staro korisničko okruženje – Desktop. U prethodnim lekcijama sam vam pokazao kako se ono može prilagoditi vašim potrebama što osim prečica na Taskbar-u obuhvata i kreiranje posebnog menija koji u izvesnoj meri može da zameni Start dugme. Ipak, postoji još jedna stvar koji možete uraditi a to je kreiranje posebne prečice koja će vam omogućiti da jednim potezom prikažete programe koje se nalaze na vašem računaru.

U tom cilju ću kliknuti desnim tasterom miša na slobodnu površinu ekrana, iz i pomoćnog menija prvo izabrati opcija New i zatim i Shortcut. U okviru koji sledi postoji jedno prazno polje a u njega treba uneti sledeću funkciju: Explorer Shell:AppsFolder. Ako nakon toga kliknem na dugme Next biću u prilici da unesem i tekst koji će se pojaviti ispod nove prečice. Windows će mi automatski ponuditi explorer.exe ali ja to neću prihvatiti jer mi više odgovara natpis All Programs. Na kraju, treba još samo da kliknem na dugme Finish i na taj način kreiram novu prečicu.

Da bih vam pokazao šta sam postigao, ja ću dva puta kliknuti na ovu ikonicu da bi se na ekranu odmah pojavio novi okvir. Kao što vidite, u njemu su zastupljeni svi programi koji se nalaze na mom računaru ali njihov prikaz nije baš najjasniji pa ću se potruditi da ga malo poboljšam. U tom cilju ću prvo iz ovog menija izabrati opciju List  jer će mi to omogućiti da istovremeno prikažem što više različitih sadržaja. Osim toga, mogu da isključim funkciju za prikazivanje detalja i na taj način oslobodim desni deo okvira. Zato ću prvo kliknuti na dugme Organize, izabrati stavku Layout i isključiti opciju Details Pane. Kao što vidite, sada se na jednom mestu nalaze prečice do svih programa pa mi neće biti teško da pokrenem bilo koji od njih. Dovoljno je da samo dva puta kliknem na odgovarajuću prečicu i odmah pokrenem željenu aplikaciju. Ako vam se ovo dopalo, slobodno na svom računaru kreirate ovakvu prečicu.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button