Sadržaj kursa
Windows 8 saveti i trikovi
Sadržaj lekcije

U Windows-u 8 postoji toliko mnogo prečica da je skoro nemoguće upamtiti čemu koja služi. Ja ću vam u ovoj i lekcijama koje slede pokazati samo one koje vam omogućavaju da ubrzate svoj rad  i uštedite na vremenu. Pošto se za pronalaženje različitih sadržaja obično gubi dosta vremena za početak ću se pozabaviti upravo ovom funkcijom.

U tom cilju ću prvo upotrebiti prečicu za otvaranje pomoćnog panela a ona se sastoji u istovremenom pritisku na tastere Windows+c. U tom trenutku će se sa desne strane pojaviti niz novih ikona ali će jedino ona koja se odnosi na pretraživanje biti automatski selektovana. To znači da mogu da pritisnem Enter i pređem na sledeći ekran. U njemu su jasno razdvojene tri kategorije: Apps, Settings i Files što znači da će i svi rezultati biti složeni po ovom rasporedu. Drugim rečima, pošto je trenutno izabrana prva kategorija, sa leve strane će biti prikazani svi programi koji zadovoljavaju postavljeni kriterijum.

Ako vam to ne odgovara, nego želite da pretragu usmerite na fajlove –  i za to postoji odgovarajuća prečica. Da bih vam pokazao o čemu se radi, ja ću se prvo vratiti na osnovni ekran i istovremeno pritisnuti tastere Windows+f. Na ovaj način se automatski aktivira treća kategorija što znači da će se na ekranu kao rezultat pretrage prvenstveno pojaviti odgovarajući fajlovi. Pri tome treba imati na umu da je potpuno svejedno da li se traženi pojam nalazi u imenu fajla ili u samom sadržaju. Ja ću primera radi, u polje za pretragu upisati test da bi se ispod njega odmah pojavilo nekoliko sličnih reči. Na taj način se Windows trudi da vam pomogne jer je dovoljno kliknuti na neki od predloga da bi se pretraga automatski usmerila ka njemu. Ja ću iskoristiti priliku da kliknem na jedan od predloženih pojmova, da bi se na ekranu odmah pojavio niz fajlova koji odgovaraju izabranom kriterijumu.  Pre nego što nastavim dalje, ja ću prekinuti pretraživanje i pritisnuti Windows taster da bih se vratio na početni ekran.

Ukoliko želite da vaša pretraga bude ograničena na aplikacije iskoristite prečicu Windows+q. Kao što vidite, to će automatski aktivirati opciju Apps a na ekranu će se odmah pojaviti niz ikonica koje predstavljaju raspoložive programe. Ja ću ovom prilikom potražiti svoj omiljeni tekst procesor i u tom cilju u ovo polje upisati Word. Nakon toga će se na ekranu ostati samo dve ikone jer obe sadrže traženi pojam. Za izbor odgovarajućeg programa umesto miša možete koristiti i tastere sa strelicama i na kraju pritisnuti Enter. Ja ću se umesto toga vratiti na početni ekran jer bih želeo da vam pokažem kako se automatski mogu pretražiti sve funkcije koje su vezane za podešavanje sistema. U tom slučaju je dovoljno da se istovremeno pritisnu tasteri Windows+w i automatski aktivira opcija Settings. Ja ću ovom prilikom u polje za pretragu uneti Display, pa će se na ekranu odmah pojaviti prečice koje služe za podešavanje ekrana. U ovakvim prilikama volim da koristim tastere sa strelicama i da na kraju sa Enter pokrenem odgovarajuću funkciju.

Na kraju, evo i najjednostavnijeg načina za pretraživanje. Doduše, u prethodnim lekcijama ste već imali priliku da vidite kako se to radi ali nisam stigao da vam to i objasnim. Naime, dovoljno je da jednostavno krenete sa kucanjem a Windows će to odmah pretvoriti u kriterijum za pretraživanje. To znači da vam u suštini nisu potrebne nikakve prečice, mada ćete naknadno ipak morati da izaberete odgovarajuću kategoriju i prikažete rezultate. Pri tome se opet mogu koristiti tasteri sa strelicama a to važi i za izbor neke od stavki koje su se pojavile sa leve strane. Ja ću se na kraju vratiti na početni ekran i na taj način dovršiti ovu lekciju.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button