PowerPoint noviteti
Sadržaj lekcije

Nije redak slučaj da vam pri izradi prezentacije zatreba slika koja potiče iz nekog drugog programa. Do sada ste za „skidanje“ slike sa ekrana morali da koristite posebne programe ali sa pojavom novog PowerPoint-a to više nije neophodno.

Da bih vam pokazao kako se to radi, ja ću na jedan od ovih slajdova ubaciti sliku Web prezentacije. Kao što vidite, već sam rezervisao odgovarajući prostor i u Internet Explorer-u otvorio željeni sadržaj. Sada mogu da kliknem na ovaj okvir i u Insert segmentu trake potražim funkciju Screenshot. Ako kliknem na ovo dugme, ispod njega će se pojaviti slike koje potiču iz trenutno aktivnih programa. Pored Internet pretraživača tu je još i Windows Explorer a na vašem računaru može biti prikazana i neka druga kombinacija. Pošto se sadržaj koji mi je potreban već nalazi na ekranu, mogu da kliknem na odgovarajuću sličicu i dovršim postupak. PowerPoint će preuzeti sadržaj Internet Explorer-a i pretvoriti ga u običnu sliku. Pored toga, ona će automatski biti ubačena na odgovarajuće mesto u prezentaciji.

U drugom delu lekcije ću vam pokazati kako možete da izdvojite samo jedan manji deo ekrana i da ga upotrebite kao ilustraciju. U tom cilju ću preći na drugi slajd i bez ikakve selekcije odmah kliknuti na dugme Screenshot. Nakon toga mogu da pokrenem opciju Screen Clipping da bi se na ekranu pojavila slika Internet Explorer-a i to u nešto bleđem izdanju. To znači da program od mene očekuje da izaberem odgovarajući deo a to se može postići jednostavnom upotrebom miša. Zato ću uokviriti ovaj odeljak i čim otpustim levi taster miša on će biti prenet u PowerPoint. Sada sa njim mogu da radim šta god hoću, pa mi neće biti teško da mu promenim veličinu ili primenim neki efekat.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button