Excel noviteti
Sadržaj lekcije

U ovoj lekciji ću vam pokazati kako možete da kontrolišete pristup nekom dokumentu a za početak ću izborom opcije File preći na Backstage view.

U prethodnom poglavlju sam vam pokazao kako možete da pripremite neki dokument, tj. da iz njega isključite sve što bi moglo da predstavlja problem za one korisnike koji još uvek nisu prešli na najnoviju verziju Excel-a. To je bio prvi korak, ali pre nego što sa nekim podelite svoj dokument, bilo bi dobro i da ga zaštitite tj. da sprečite neovlašćeni pristup i izmene. Zato ću kliknuti na ovo dugme i prikazati sve opcije koje možete upotrebiti za zaštitu svog dokumenta. Doduše, one su vam bile na raspolaganju i u prethodnoj verziji Excel-a, ali je ovo prvi put da ih možete naći u okviru istog menija. Ja se zato neću posebno zadržavati na njima nego ću se potruditi da vam ukratko pokažem šta vam je sve potrebno za efikasnu zaštitu.

Za početak ću kliknuti na opciju Add a Digital Signature da bi se na ekranu pojavio novi okvir. Sigurno već znate da je za kreiranje digitalnog potpisa neophodno da se prvo prijavite na odgovarajući servis. Nakon toga ćete dobiti odgovarajuće podatke koje možete priključiti uz neki dokument i na taj način potvrditi da ste zaista vi njegov autor. Pošto je ova tema već obrađena na našem kursu za Excel 2007, ja ću zatvoriti ovaj okvir i preći na sledeću funkciju.

Jedan od načina na koji možete sprečiti neovlašćeni pristup nekom dokumentu podrazumeva primenu funkcije Restrict Permission by People. Ako kliknem na nju, na ekranu će se pojaviti tri opcije. Prva označava neograničen pristup (Unrestricted Access) dok će vam druge dve omogućiti da postavite odgovarajuću zaštitu. Da bih vam pokazao o čemu se radi, ja ću kliknuti na opciju Restrict Access. U okviru koji sledi se nalazi obaveštenje da je za upotrebu ove funkcije neophodno da se prvo prijavite na tzv. Information Rights Management servis. Ova usluga je besplatna i možete je aktivirati izborom odgovarajuće opcije koja se nalazi u dnu okvira. Ja ću umesto toga kliknuti na dugme Cancel i sa OK ukloniti ovo upozorenje.

Na kraju želim još samo da napomenem da je i za upotrebu opcije Manage Credentials takođe neophodno da se prijavite na već pomenuti servis. Na žalost, ovaj postupak izlazi iz okvira našeg kursa ali je u svakom slučaju dobro da znate da se sve može obaviti direktno iz Excel-a.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button