WooCommerce
Sadržaj lekcije

Ukoliko ste upravo pokrenuli svoju novu Online prodavnicu, preporučujem vam da za njeno praćenje iskoristite Google Analytics. Ovaj servis je potpuno besplatan a preko njega se može prikupiti mnogo korisnih podataka. Drugim rečima, on vam omogućava da vidite odakle dolaze vaši kupci i koji artikli ih najviše zanimaju.

Bez obzira što se na Internetu može pronaći nekoliko različitih Plugin-ova koji sasvim korektno obavljaju ovaj zadatak, ja vam preporučujem da instalirate onaj koji je posebno prilagođen za WooCommerce. U pitanju je WooCommerce Google Analytics Integration Plugin a njega možete direktno preuzeti sa WordPress portala. Ukoliko već koristite neki od sličnih sistema, savetujem vam da ga isključite i pređete na rešenje koje je posebno prilagođeno za WooCommerce. U svakom slučaju, pre nego izvršite instalaciju nekog Google Analytics Plugin-a, ne bi bilo loše da kreirate poseban nalog, jer će vam za praćenje biti neophodan tzv. UA kod.

Ja ću u tom cilju iz Admin menija pokrenuti funkciju Plugins, Add new i u polje za pretragu uneti odgovarajući sadržaj. Čim se na ekranu pojave prečice koje ukazuju na različite dodatke, neće mi biti teško da odaberem onaj koji sam maločas pominjao i sa nekoliko klikova dovršim čitav postupak. Ukoliko ste vi instalaciju izvršili na neki drugi način, do ovog odeljka možete doći ako iz Admin menija izaberete opciju WooCommerce, Settings a ja ću jednostavno kliknuti na link koji se nalazi u vrhu ekrana i preći na sledeći korak tj. podešavanje parametara za praćenje.

Osnovni podatak koji vam je neophodan za praćenje je tzv. UA kod a on će vam biti na raspolaganju čim na svoj nalog dodate svoj novi sajt. Ja ću u ovo polje uneti odgovarajući podatak i odmah preći na ostale parametre. Pošto bih želeo da se osim podataka koji su vezani za rad same prodavnice automatski prikupljaju i podaci o profilu kupaca, aktiviraću i opciju pod nazivom Enable Standard Tracking. Ovi podaci se doduše, mogu preuzeti i sa Google-a, ali meni više odgovara da sve držim na jednom mestu.

Takođe vam preporučujem da uključite i opciju Enable Universal Analytics jer se na taj način aktivira novi sistem koji obezbeđuje mnogo kvalitetnije podatke. Isto važi i za sledeće dve opcije – Purchase Transitions i Add to Cart Events jer su one odgovorne za praćenje aktivnosti koje su ključne za samu prodaju. Ja bih želeo da mi na raspolaganju bude što više podataka, pa ću zato uključiti i opciju Enhanced eCommerce i na kraju izborom dugmeta koje se nalazi u donjem levom uglu sačuvati sve promene. Od ovog trenutka će Google automatski beležiti sve što se događa u mojoj Online prodavnici pa ću za kratko vreme biti u prilici proverim koliko je ona uspešna.

Ukoliko vam podaci koje ste na ovaj način prikupili nisu dovoljni, u svakom trenutku možete preći na profesionalni nivo i sami izabrati ono što vas zanima. Ja vas neću zamarati detaljima jer za tu svrhu postoje posebni kursevi.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button