Sadržaj kursa
Windows 7 saveti i trikovi
Sadržaj lekcije

Ukoliko želite da brzo pronađete neki podatak, neophodno je da vaš hard disk i sve što se na njemu nalazi bude indeksirano. U suprotnom se može desiti da se neka slika, tekst ili drugi podatak jednostavno zagube u moru sličnih fajlova, pa će čak i na brzom računaru njegovo pronalaženje potrajati duže nego što je neophodno. Na sreću, autori Windows-a 7 su se pobrinuli da i ovaj problem reše na adekvatan način. Evo o čemu se zapravo radi.

Ja ću za početak kliknuti na Start dugme i otvoriti Control Panel. On kod mene izgleda kao običan meni pa mogu odmah da izaberem funkciju Indexing options i otvorim novi okvir. Njegova osnovna funkcija je da mi pomogne u izboru podataka koje treba indeksirati. Pri tome treba da imate na umu da će Windows automatski indeksirati sve što se nalazi u tzv. bibliotekama (Libraries) a to obuhvata foldere sa dokumentima, slikama, muzikom itd. Bez obzira na to, ne bi bilo loše da ova funkcija obuhvati još neke karakteristične podatke pa ću zato kliknuti na dugme Advanced i odmah preći na odeljak pod nazivom File Types. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti lista koja obuhvata skoro sve tipove podataka. Pošto su oni sortirani po abecedi neće mi biti teško da spustim malo niže i potražim ekstenziju koja odgovara PDF fajlovima. Ako obratite pažnju na donji deo ovog okvira, videćete da je automatski aktivirano indeksiranje fajlova i njihovog sadržaja. To znači da će pretraživanjem biti obuhvaćeno i ono što se nalazi unutar ovih fajlova. Na žalost, to neće biti uvek moguće, jer je za veliku većinu podržanih fajlova uključeno samo indeksiranje po nazivu.

Ukoliko želite da u indeksiranje bude uključen i neki novi tip fajlova, jednostavno kliknite na ovo polje i unesite odgovarajuću ekstenziju. Ja često koristim program za crtanje pod nazivom CorelDraw pa ću zato u ovo polje uneti cdr i kliknuti na dugme Add. Na ovaj način će lista postati bogatija za još jednu stavku pa mi ne preostaje ništa drugo nego da proverim da li je aktivna opcija koja obuhvata i indeksiranje sadržaja.  

U dugom delu lekcije ću vam pokazati kako možete da indeksirate određene lokacije. Pošto se na ovoj listi već nalaze najvažniji folderi, treba samo da kliknem na dugme Modify i izaberem odgovarajući disk ili folder. Ja ću prvo pregledati sadržaj mog sistemskog diska i kliknuti na polje pored opcije Desktop. Na ovaj način sam sadržaj istoimenog foldera dodao na listu lokacija čiji sadržaj treba indeksirati.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button