Windows 11 noviteti
Sadržaj lekcije

Jedna od osnovnih karakteristika Windows-a 11 je njegova izbirljivost u pogledu sistemskih zahteva. Doduše, poznato je da je Windows 10 takođe imao sopstvene sistemske zahteve ali su oni bili znatno skromniji i mogli ste ga bez većih problema instalirati na iole savremeniji računar.

Međutim, Windows 11 je znatno drugačiji jer on ima konkretne sistemske zahteve. Oni moraju biti ispunjeni, jer vam u suprotnom neće biti dozvoljeno da dovršite instalaciju. Pored toga, mogu postojati i dodatni zahtevi za korišćenje određenih funkcija. Dakle, hajde da pogledamo šta se od korisnika očekuje i koji su to hardverski zahtevi koji moraju biti ispunjeni.

Ja  sam već pokrenuo Web pretraživač i prikazao stranicu koja se nalazi na Microsoft-ovom sajtu. Njenu tačnu adresu možete videti na vrhu ekrana tj. u odeljku koji je predviđen za prikaz trenutno važećeg URL-a. Kao što vidite, osnovnu komponentu predstavlja procesor koji ima brzinu od najmanje jednog gigaherca sa dva ili više jezgara i on mora da bude 64-bitni. Naročito je bitan zahtev da imate dva ili više jezgara, jer ako kreirate virtuelnu mašinu i ona ima samo jedno jezgro, možda nećete biti u mogućnosti da instalirate Windows 11.

Pored toga, biće vam potrebno četiri gigabajta RAM-a, a takođe će vam trebati najmanje 64 gigabajta slobodnog prostora na hard disku. Naravno, ako imate više RAM-a ili više od 64 gigabajta skladišnog prostora, to će vam samo olakšati posao i ubrzati instalaciju. Pored toga, firmver vašeg računara mora da poseduje tzv. UEFI i mora da podržava bezbedno pokretanje. Ipak, najviše problema može da izazove zahtev prema kome sistem mora biti opremljen tzv. modulom pouzdane platforme (Trusted platform module) ili TPM čipom koji koristi verziju 2.0. Dobro je što većina savremenih računara dolazi sa ovakvim čipom, ali se često dešava da on nije uključen. U tom slučaju ćete morati da prvo zavirite u firmver vašeg sistema i omogućite TPM a tek nakon toga pokrenete instalaciju Windows-a 11. Pored toga, biće vam potrebna DirectX 12 grafička kartica, a vaš ekran mora da ima horizontalnu rezoluciju od 720 piksela ili višu. Za monitor važi pravilo da on mora imati dijagonalu od najmanje devet inča i mora da podržava najmanje osam bitova po kanalu. Na kraju, ne treba smetnuti sa uma da će vam trebati i Internet konekcija.

Pored ovih osnovnih hardverskih zahteva postoji još jedna stvar koju želim da pomenem. Tokom kursa, koristiću Windows virtuelne mašine koje rade na Hiper-V-u. To znači da sam trenutno prijavljen na Windows server i da možete videti Hiper-V. U stvari, trenutno imam nekoliko Windows-a 11, pa zato želim da vam pokažem nekoliko podešavanja koja ćete i vi morati da primenite ako želite da instalirate Windows 11 na Hiper-V virtuelnu mašinu.

Zato ću prvo kliknuti desnim tasterom miša na jednu od mojih Windows 11 virtuelnih mašina i pokrenuti opciju Settings. Prva stvar koju želim da vam pokažem je odeljak koji se odnosi na rad procesora jer je jedan od zahteva bio da vaš sistem mora da ima najmanje dva CPU jezgra. Dakle, u ovom slučaju sam broj virtuelnih procesora povećao na četiri da bih mogao da instaliram Windows 11.

Druga stvar koju morate proveriti je da li je TPM uključen. To se inače radi na nivou firmvera ali Hiper-V takođe može biti konfigurisan da podržava TPM. Ako kliknete na stavku Security, videćete da postoji opcija za omogućavanje bezbednog pokretanja (Enable Secure Boot) a tu je i opcija za uključivanje modula pouzdane platforme ili TPM-a. Kod mene su one nedostupne jer je moja virtuelna mašina trenutno aktivna. U slučaju da je ona isključena, mogao bih da promenim njihov status, ali pošto ja planiram da instaliram Windows 11, one moraju biti omogućene.

U svakom slučaju, ovo je bio samo brzi pregled hardverskih zahteva za Windows 11.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button