WEB Design
Sadržaj lekcije

Ako ste uspešno dovršili svoju Web prezentaciju, treba još samo da je postavite na Internet. To se može uraditi na više načina a ja vam preporučujem da iskoristite Dreamweaver tj. njegovu funkciju za prenos podataka. U tom cilju je neophodno da podesite tzv. FTP nalog a u ovoj lekciji ćete videti kako se to radi.

Pre nego što pređemo da nešto konkretnije, moram da vas podsetim da je za objavljivanje prezentacije neophodno da registrujete odgovarajuću Web adresu tj. domen. Ako to još uvek niste uradili, najbolje je da se obratite svom Internet provajderu i zatražite podatke koji se odnose na tzv. FTP pristup. Tek nakon toga možete pristupiti podešavanju svog naloga tj. pokrenuti funkciju Site Management. Ja ću to uraditi dvostrukim klikom na dugme sa nazivom mog sajta i odmah preći na odeljak pod nazivom Servers. Ako nakon toga kliknem na dugme sa znakom plus (+), biću u prilici da kreiram novu konekciju. Za početak je potrebno uneti naziv servera a to može biti bilo šta. Ja ću za tu svrhu iskoristiti naziv sajta, pa i vama preporučujem da uradite isto. Za povezivanje se obično koristi tzv. File Transfer Protocol (FTP), a ako vaš Internet provajder koristi drugačiji sistem jednostavno kliknite na ovu strelicu i izaberite odgovarajuću opciju. U sledeće polje je neophodno da unesete tačnu adresu vašeg FTP servera. Ona obično počinje sa ftp ali postoje i drugačija rešenja, pa je najbolje da striktno pratite uputstvo koje ste dobili od svog Internet provajdera. Zatim sledi unos korisničkog imena i lozinke pri čemu će ovaj drugi podatak iz bezbednosnih razloga biti prikazan u vidu tačkica. Polje pod nazivom Root Directory može da ostane prazno, osim ako vaš provajder ne insistira da se u njega unese odgovarajući parametar. Opcije koje se kriju u drugom delu ovog okvira vam najverovatnije neće biti potrebne, osim ako ne naiđete na neki problem. U tom slučaju je najbolje da se konsultujete sa nekim ko bolje poznaje ovu tematiku, jer nasumičnim unosom parametara nećete mnogo postići.

Pošto sam na ovaj način uneo sve što je neophodno za uspostavljanje FTP konekcije, preostaje mi još samo da je isprobam. Zato ću kliknuti na dugme Test i sačekati da Dreamweaver proveri ove parametre. Ukoliko je sve u redu, na ekranu bi trebalo da se pojavi ovakva poruka pa mogu da kliknem na dugme OK i da se vratim na osnovni okvir. Ukoliko ne želite da stalno kucate svoju lozinku, proverite da li je aktivna opcija za njeno čuvanje. Ja ću zadržati trenutno stanje i izborom dugmeta Save potvrditi unete parametre. Kao što vidite, na listi podržanih servera se sada pojavila i moja nova FTP konekcija pa mogu da zatvorim i ovaj okvir.

Na ovaj način možete definisati neograničen broj konekcija i istovremeno održavati različite Web sajtove. Dreamweaver će automatski pratiti sve promene pa se neće dogoditi da pojedine stranice završe na pogrešnim serveru.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button