PC zaštita i sigurnost
Sadržaj lekcije

Ukoliko ste poslušali naš savet i svoju mrežu zaštitili Firewall-om u obliku hardverskog uređaja koji se obično naziva ruter, ili ste čak vas sistem upotpunili odgovarajućim softverom za zaštitu možete da budete relativno bezbrižni. Sada se sigurno pitate zašto sam upotrebio reč – relativno. Pa evo o čemu se radi:

Za trenutak ću vas podsetiti na ovaj grafikon. Njega ste već imali priliku da vidite u jednoj od početnih lekcija a prema svemu što ste do sada uradili nalazite se otprilike ovde. To je veliki napredak u odnosu na potpuno nezaštićen računar ali da bi se dostigao ovaj vrh treba uraditi još mnogo toga. Iako ni u tom slučaju nećete dostići apsolutnu bezbednost barem ćete se tom cilju približiti uz relativno mala ulaganja. U ovom poglavlju ću vam pokazati kako se to može postići.

Za početak bih želeo da vas podsetim na osnovna pravila bezbednosti:

 1. Koristite tzv. “Firewall”
 2. Redovno ažurirajte operativni sistem i sve aplikacije koje koristite
 3. Instalirajte Anti-virusni program
 4. Izbegavajte sumnjive WEB stranice
 5. Stalno pravite rezervne kopije najvažnijih podataka

Do sada smo uspešno savladali samo prvi korak tj. fizički smo zaštitili našu mrežu. Sada je na redu nešto što se u računarskoj terminologiji često naziva Patch Management mada se u suštini radi o jednostavnom dopunjavanju tj. ažuriranju kompletnog softvera koji koristite. Tokom razvoja novih operativnih sistema i drugih programa se često događa da ni konačan proizvod ne bude potpuno imun na greške. Čak ni rigorozno testiranje nije garancija da se u praksi neće ispoljiti neki neočekivani bag. Te greške su najčešće potpuno bezazlene i imaju vrlo mali ili nikakav uticaj na funkcionisanje čitavog računara ali krekerima nikako ne treba dati priliku da vam ukradu ili oštete važne podatke. Sudeći po vestima koje dolaze iz Microsoft-a i drugih velikih softverskih kompanija može se očekivati da meta budućih napada umesto operativnog sistema postanu aplikacije koje svakodnevno koristite. Upravo zato je neophodno da redovno ažurirate sve svoje programe a naročito one koji su odgovorni za bezbednost. Drugim rečima – morate ih redovno krpiti!

Na žalost, hardverska i softverska zaštita koju vam pruža vaš Firewall nije dovoljna da biste se u potpunosti mogli osloniti na nju. Uistinu, ona vas efikasno štiti od direktnih napada koji dolaze spolja ali ne može da ispravi greške koje se nalaze unutar vašeg sistema. Zato zapamtite, ne postoji operativni sistem ili program koji nema neku slabu tačku – a to je naročito opasno za računare koji su povezani sa Internetom. Na sreću, postoje vrlo efikasne tehnike čijom primenom se ovaj rizik može svesti na razumnu meru.

Vreme je da vam kažem po čemu se može zaključiti da je vaš računar direktno ugrožen:

 • ako se često i bez vidljivog razloga resetuje
 • ako ne možete da koristite određene programe a naročito one koji bi trebali da vas zaštite od virusa
 • ako čitav računar radi usporeno, odbija da prihvati nove komande ili ako niste u stanju da se prijavite na mrežu
 • ako se lampica koja signalizira rad vašeg hard diska često pali a da pri tome niste pokrenuli nikakvu novu operaciju
 • ako nikako ne uspevate da izvršite instalaciju novog anti-virusnog softvera
 • ako se na vašem računaru iznenada pojave novi korisnički nalozi (User Accounts)
 • ako se na ekranu pojavljuju poruke u kojima piše da određeni program ne može da nastavi sa radom
 • ako vrlo brzo i bez vidljivog razloga ostajete bez slobodnog prostora na disku
 • i na kraju, ako vam na vrata zakuca policija i zapleni računar pod optužbom da ga koristite za kriminalne radnje

Ukoliko ne želite da se i vama počnu događati ovakve stvari, na vreme „zakrpite rupe“ kroz koje bi mogli da se provuku razni virusi i druge štetočine. Naime, proizvođači softvera s vremena na vreme (tj. u trenutku kada otkriju neki nedostatak) svim korisnicima stave na raspolaganje odgovarajuću dopunu programa. Ona se u žargonu naziva „zakrpa“ (Patch) jer upravo tome i služi – da zakrpi sigurnosnu ili neku drugu rupu. Zakrpe se obično mogu slobodno preuzeti sa Interneta i instalirati na svoj računar. Nakon toga bi trebalo da čitav sistem bude još otporniji na razne opasnosti. Ipak, to ne znači da se u dogledno vreme neće pojaviti još neka dopuna zbog koje ćete morati da ponovite čitav postupak.

Zašto je toliko važno da na vreme „zakrpite“ svoj sistem? Pa, evo jednog dobrog razloga! Čim neka kompanija objavi da njen program ima određeni nedostatak, to se može protumačiti i kao poziv svim krekerima da krenu u potragu za računarima na kojima se i dalje nalazi stara i nebezbedna verzija. Ukoliko se i vi nađete na udaru, to će biti isključivo vaša krivica.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button