Office 365
Sadržaj lekcije

U ovom poglavlju ćemo se konačno pozabaviti funkcijama koje vam omogućavaju da na efikasan način komunicirate i sarađujete sa svojim kolegama. Jedna od njih je svakako i funkcija Newsfeed pa ću vam za početak pokazati kako se ona koristi.

Pre nego što pređem na nešto konkretnije, želeo bih da vam skrenem pažnju na sadržaje koji se nalaze na mojoj osnovnoj stranici. Kao što vidite, u pitanju su jedna konferencija i blog a da bih mogao da vam pokažem o čemu se zapravo radi, ja ću kliknuti na opciju Newsfeed i preći na sledeći okvir. Sada se sa leve strane može videti da se nalazim u odeljku koji je rezervisan za razmenu poruka tj. komunikaciju sa saradnicima. Srednji deo ekrana je naravno, namenjen za njihov prikaz a u vrhu se nalazi polje u koje odmah mogu da unesem novu poruku. Pošto je u ovom trenutku izabrana opcija Everyone, nju će moći da pročitaju svi članovi mog tima ali se to lako može promeniti. Dovoljno je da se iz ove liste izabere odgovarajuća opcija i na taj način ograniči broj primalaca. U desnoj polovini ovog okvira se mogu pratiti i ostale aktivnosti a to pre svega znači da ćete jednim pogledom moći da vidite šta se trenutno događa. Kod mene je situacija prilično jednostavna, jer za sada ne pratim aktivnosti nijednog od saradnika, niti promene na njihovim dokumentima. Doduše, aktivan sam na dva sajta što potvrđuje podatak koji se nalazi u trećem redu. Konačno, tu su i posebne informacije u vidu tzv. Tag-ova.

Pošto se sve poruke pojavljuju u sredini neće vam biti teško da ih pratite ali je pre toga neophodno da napravite listu sa kontaktima. Ukoliko ste to već uradili, ona bi trebalo da se pojavi u gornjem desnom uglu. Pošto to kod mene nije slučaj, kliknuću na opciju Follow i preći na sledeći korak. Obzirom da je moja lista još uvek prazna, kliknuću na prečicu koja se nalazi u vrhu i prikazati okvir koji mi omogućava da definišem nove kontakte. Ukoliko se među njima nalaze i osobe koje sam već kontaktirao, sistem će mi automatski ponuditi njihovo puno ime pa mi neće biti teško da kompletiram ovu listu. Meni je za sada dovoljan jedan kontakt, pa ću da kliknem na dugme Follow i zatvorim ovaj okvir. Kao što vidite, moja lista više nije prazna jer sam uspešno dodao svoj prvi kontakt. Prečica koja se nalazi sa desne strane mi omogućava da prikažem njegove detalje i pregledam dosadašnju konverzaciju. Naravno, tu su i opcije koje mi omogućavaju da prekinem vezu sa ovom osobom ili da je ponovo uspostavim. 

Ako se sada vratim na odeljak pod nazivom Newsfeed, primetićete da su se na ekranu sada pojavile prve poruke. Doduše, za sada me sistem samo obaveštava da sam uspešno ostvario kontakt sa jednom mojom saradnicom i da će ona biti u mogućnosti da prima moje poruke. Uz ovaj podatak postoji i skrivena opcija koja vam omogućava da u svakom trenutku prekinete komunikaciju. Ja naravno, to za sada neću uraditi nego ću kliknuti u polje koje se nalazi na vrhu i uneti svoju prvu poruku. Ako nakon toga kliknem na dugme Post, ona će se pojaviti na listi. Ukoliko se ispostavi da njen sadržaj ne odgovara onome što ste želeli da postignete, uvek možete kliknuti na opciju koja se nalazi sa desne strane i jednom potezom je ukloniti sa liste.

Ako ovu situaciju prikažem iz perspektive primaoca, biću u prilici da kliknem na opciju Following i otvorim poruku koju sam maločas poslao. Pošto će mi uz nju biti dostupna i opcija Replay, mogu lako da pošaljem odgovor ili da izborom opcije Like iskažem svoje zadovoljstvo. Doduše, postoje još dve skrivene opcije koje će mi postati dostupne ako kliknem na ove tri tačkice. One mi omogućavaju da preuzmem direktan link do ove stranice i na taj način još lakše pratim njen sadržaj. Ja ću se za sada zadovoljiti jednim kraćim komentarom pa ću zato kliknuti na opciju Replay i odmah uneti nekoliko reči. Ukoliko želite da svoju poruku potkrepite nekom ilustracijom, jednostavno kliknite na ovu ikonicu i izaberite odgovarajući sadržaj. Meni to nije potrebno, pa ću zato samo kliknuti na dugme Post i na taj način postaviti odgovor.

Ako se nakon toga vratim na svoj osnovni profil, primetićete da se novi podaci još uvek nisu pojavili na ekranu. Za to je potrebno nekoliko minuta, ali se čitav postupak može ubrzati izborom opcije Following. Kao što vidite, odgovor se sada pojavio odmah ispod prvobitne poruke a postoji mogućnost da se na njega nadoveže sledeći segment i na taj način povede opširnija diskusija.

Pošto je sve ovo bio samo primer, ja ću iskoristiti opciju koja se nalazi sa desne strane i malo pročistiti ovu listu. Obzirom da se na ovaj način uklanjaju svi segmenti, sistem će od mene zatražiti potvrdu pa treba još samo da kliknem na dugme Delete all i dovršim brisanje.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button