Office 365
Sadržaj lekcije

Pre nego što vas upoznam sa osnovnim karakteristikama novog korisničkog okruženja koje čini Office 365 ne bi bilo loše da se i sami prijavite. Za to je neophodno da prvo prikažete sadržaj koji se nalazi na Web adresi http://office.microsoft.com i izaberete odgovarajuću pretplatu. Ukoliko još uvek niste sigurni da je Office 365 pravo rešenje za vas, možete kliknuti na dugme Try it today i pokrenuti njegovu probnu verziju. Doduše, ovaj link će vam omogućiti da direktno pokrenete Business pretplatu a ako želite da vidite kako sve ovo izgleda u nekom drugom izdanju, kliknite na opciju Products i izaberite odgovarajuću opciju. Kao što vidite, na raspolaganju su vam Home, Small Business i Midsize Business a ako želite da vidite u čemu se one razlikuju, kliknite na opciju Compare options. Ja ću iskoristiti ovu priliku da pogledam u čemu se Small Business pretplata razlikuje od ostalih, pa ću kliknuti na ovu opciju i prikazati trenutno važeće cene. Nakon toga je potrebno još samo da kliknem na opciju Free Trial da bih u sledećih mesec dana imao priliku da se detaljno upoznam sa svim mogućnostima ove verzije Office-a 365. Doduše, neke od njih su pomenute na ovoj stranici ali je mnogo bolje da sam proverim kako to izgleda u praksi.

Ja sam se već odlučio za Small Business pretplatu, pa ću zato kliknuti na opciju Sign in i odmah kreirati novi nalog. U sledećem okviru se od mene očekuje da izaberem način na koji će biti izvršena prijava. Prva opcija mi omogućava da za tu namenu iskoristim svoj Microsoft nalog a to je isti onaj koji mi omogućava pristup SkyDrive-u, Outlook-u i drugim popularnim servisima. Pošto ja želim da mi ovaj nalog služi za poslovanje, kliknuću na drugu opciju i odmah preći na sledeći korak. Ja sam već koristio ovaj servis, pa će zato u polju za prijavu biti prikazana moja email adresa. Kod prve prijave će ovaj dijalog izgledati malo drugačije, tj. biće prikazana posebna polja za unos korisničkog imena i lozinke. Ukoliko želite da se ovi parametri ubuduće automatski iskoriste, aktivirajte opciju Remember me. Pošto sam ja to već uradio, mogu da upotrebim opciju Show saved user ID, prikažem sačuvane parametre i izborom dugmeta Sign in aktiviram svoj nalog. Doduše, za to će mi biti potrebna i lozinka pa ću je zato odmah uneti i konačno početi sa korišćenjem svoje verzije Office-a 365.

Ukoliko ste i vi uspešno savladali sve ove korake, pred vama bi trebalo da se pojavi ovakva slika. U pitanju je tzv. Home page tj. početna stranica sa koje možete pokrenuti bilo koji od ponuđenih servisa. Kod Office-a 365 važi pravilo da osoba koja prva izvrši prijavu, automatski postaje i administrator sistema. Pošto sam ja prvi i za sada jedini korisnik, Office će mi automatski dodeliti ovu ulogu, pa mogu da vam pokažem šta se pod time podrazumeva.

Pre toga bih želeo da vam objasnim čemu služe linkovi koje trenutno vidite na ekranu. U gornjem levom uglu se nalazi opcija koja vam omogućava da se vratite na početnu stranicu. Na desnoj strani su smešteni linkovi ka popularnim servisima kao što su Outlook, Calendar, People, Newsfeed, SkyDrive i Sites dok se na samom kraju ovog niza nalazi i opcija koja vam omogućava da pređete na odeljak za administraciju. Ova mala strelica koju vidite ispod naslova označava da se ja trenutno nalazim upravo na toj lokaciji. Radi lakšeg snalaženja, svaki od linkova prati i dodatno objašnjenje a trenutno se može videti čemu služi opcija SkyDrive.

Čitava gornja polovina ekrana je zauzeta funkcijama koje vam omogućavaju da podesite parametre koji su neophodni za pravilno funkcionisanje odgovarajućeg servisa. To se pre svega odnosi na elektronsku poštu (Email address), saradnju pri izradi pojedinih vrsta dokumenta (Collaboration), izradu javnog Web sajta (Public website) i instalaciju svih programa koji su vam neophodni za dalji rad (Software). Meni ove funkcije trenutno nisu neophodne pa ću zato kliknuti na opciju Hide the Getting Started pane i privremeno ih ukloniti sa ekrana.

Nakon toga će čitavu površinu ekrana zauzeti funkcije koje su namenjene administraciji vašeg Office 365 naloga. To konkretno znači da će vam sa leve strane biti dostupne funkcije za podešavanje različitih servisa kao što su elektronska pošta, kalendar i kontakti, zatim sadržaj Web prezentacije i parametri za razmenu podataka kao i za slanje instant poruka i pristup preko mobilnih uređaja. Iako tek treba da savladate osnovne tehnike rada u Office-u 365, nije loše da znate da su vam ovde odmah dostupne i funkcije koje služe za kreiranje novih korisnika i grupa kao i naručivanje i kupovinu dodatnih licenci. Doduše, probna verzija koju ja trenutno koristim mi omogućava da ovaj Office podelim sa još 9 kolega, što znači da je ona predviđena za grupe do 10 korisnika. Sledeća funkcija je namenjena za podešavanje dodatnih WEB i Mail domena a u donjem delu okvira se nalaze prečice koje možete iskoristiti za prikaz trenutnog stanja (Service status), pristup tehničkoj podršci (Support) i povratak na okvir sa osnovnim funkcijama (Setup). Njega ste već imali prilike da vidite, ali nije loše da ga još jednom pomenem jer se tu nalaze funkcije koje će vam omogućiti da na vrlo jednostavan način podesite osnovne parametre.

Ukoliko želite da direktno pokrenete neku od ponuđenih aplikacija, jednostavno kliknite na odgovarajuću prečicu. Ja ću iskoristiti ovu priliku da pređem na Outlook, tj. njegovu WEB verziju. Kao što vidite, radna površina je podeljena na tri dela pri čemu se sa leve strane nalaze prečice za pristup pojedinim folderima dok sredinu i desnu polovinu okvira zauzimaju same poruke i njihov sadržaj. Isto važi i za aplikaciju koja vam omogućava da isplanirate svoje obaveze – Calendar. Sve ove prečice će biti dostupne i ostalim korisnicima ali treba imati na umu da će jedino administrator biti u prilici da vidi i koristi ovaj link. Na taj način se obezbeđuje maksimalna sigurnost jer su svi bitni parametri dostupni samo jednoj osobi.

Ukoliko želite da prekinete rad u ovoj verziji Office-a dovoljno je da kliknete na link koji prikazuje vaše ime i iz menija izaberete opciju Sign out. Ja ću umesto toga, iskoristiti priliku da izborom ove ikone ponovo prikažem opcije za podešavanje parametara tj. pokrenem funkciju Office 365 settings.

Ovo je bio samo kratak pregled radnog okruženja koje ćete kao administrator sistema biti u prilici da koristite svaki put kada poželite da promenite neki od radnih parametara.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button