Access noviteti
Sadržaj lekcije

Pojavom Access-a 2010 definitivno je završeno doba kada ste formulare i izveštaje morali da dodajete jedan za drugim. U novoj verziji se to radi mnogo brže i lakše.

Za početak ću otvoriti tabelu pod nazivom Salaries i pokrenuti funkciju Layout view. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti čitav niz novih funkcija a one su svrstane u tri odeljka – Design, Arrange i Format.

U Design odeljku se nalazi funkcija Themes koja vam omogućava da na svoje formulare i izveštaje primenjujete iste teme kao da ste u Word-u ili PowerPoint-u. To znači da je dovoljno da kliknete na ovo dugme da bi se na ekranu pojavio niz ikona koje predstavljaju različite teme. Ako kursor postavim iznad neke od njih, Access će odmah primeniti izabrane parametre i promeniti izgled trenutno aktivne tabele. Ukoliko vam se ne dopada nijedna od predloženih tema, uvek možete nezavisno izabrati željenu paletu (Colors) i tip slova (Fonts). U sredini ovog odeljka se nalaze ikone koje služe za ubacivanje različitih kontrola. One su ranije bile sitne i skrivene a sada se mogu lako prikazati i iskoristiti.

Vreme je da pređem na drugi odeljak – Arrange i pokažem vam šta se u njemu nalazi. U Layout view režimu se jasno može videti struktura neke tabele. Ona je podeljene na redove i kolone koji zajednički obrazuju ćelije pa vam neće biti teško da postavite odgovarajuća polja i kontrole. Ukoliko želite da dodate novo polje, jednostavno iskoristite neku od funkcija koje se nalaze u ovom delu trake – Insert Above, Insert Below, Insert Left i Insert Right. Meni odgovara da novi red bude postavljen ispod postojećih pa ću zato kliknuti na drugu ikonu i odmah preći na Design odeljak da bih pokrenuo funkciju Add Existing Fields. Sada mogu da iz liste sa desne strane prevučem stavku Salary, popunim novo polje i da se vratim na Arrange odeljak. Pošto je poslednji red ispao malo uži nego što sam očekivao, ja ću njegovu donju ivicu povući na dole i na taj način ispraviti ovu grešku. Ukoliko želite da podelite ili  spojite neke delove tabele na raspolaganju su vam funkcije koje veoma liče na one koje se koriste u Word-u. Na sličan način se može promeniti raspored pojedinih redova, jer je za to dovoljno kliknuti na odgovarajuću ikonu.

Pre nego što promenite neki parametar možete izborom neke od ovih funkcija selektovati odgovarajući deo tabele. To može biti čitava tabela (Select Layout), određena kolona (Select Column) ili red (Select Row). Meni se ne dopada kako izgledaju ovi naslovi pa ću zato kliknuti na jedan od njih i pokrenuti funkciju Select Column. Nakon toga mogu da pređem na Format odeljak i promenim izgled slova i njihovu boju. Kao što vidite, ova izmena će biti istovremeno sprovedena na svim selektovanim poljima.

Ukoliko želite da promenite razmak između ivice polja i njegovog sadržaja, pređite na Arrange odeljak i kliknite na dugme Content Margins. U tom trenutku će se pojaviti meni iz koga možete lako izabrati željeni razmak. Ja ću se odlučiti za opciju Wide i na taj način maksimalno odvojiti tekst od ivice. Ukoliko vam se to čini preteranim, možete izabrati opcije Medium ili Narrow. Funkcija Control Padding vam omogućava da kontrolišete razmak između pojedinih ćelija. Ukoliko želite da on bude relativno veliki, izaberite opciju Wide, ali vam ipak preporučujem da se zadržite na manjim rastojanjima.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button